17 Νοεμβρίου 1974 : Οι εκλογές της Μεταπολίτευσης – Όταν ‘’αποσωληνώθηκε’’ η Δημοκρατία

ekloges1974

Advertisement

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος  

νεα φωτο γιαννη

Κατά την πρώτη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έλαβε χώρα το κορυφαίο αμιγώς και θεσμικά πολιτικό γεγονός, εκείνης της περιόδου. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές ύστερα από μια δεκαετία στη χώρα ήταν η τελική πράξη ‘’αποσωλήνωσης’’ της Δημοκρατίας μας, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μετά την επταετία της ξενοκίνητης Χούντας. Όλοι οι πρωταγωνιστές του προδικτατορικού πολιτικού σκηνικού, μπαίνουν ξανά σε πρώτο πλάνο με… ζωηρές πινελιές ανανέωσης.  Νέα πολιτικά κόμματα έρχονται να αναμετρηθούν με τον βαρύ προδικτατορικό ίσκιο των προγονικών τους σχημάτων. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο άνθρωπος που εδώ και  τέσσερις μήνες έχει αποκαταστήσει τη δημοκρατία με την παλιννόστηση του από την 11χρονη   γαλλική του αυτοεξορία και είναι ήδη πρωθυπουργός, αποτελεί αναμφίβολα τον ισχυρό παίκτη της εποχής.

Ο επίσης παλινοστούντας, Ανδρέας Παπανδρέου, με  το ΠΑΣΟΚ που είχε ιδρυθεί, δυόμιση μήνες πριν, γοητεύει τους Έλληνες και δείχνει με το ‘’καλημέρα’’ ποιος θα είναι ο επόμενος ισχυρός παίκτης, αποψιλώνοντας το πατρογοονικό προδικτατορικό Κέντρο.

 Η διενέργεια στις 17 Νοεμβρίου 1974 των πρώτων ελεύθερων εκλογών μετά από μία δεκαετία αποτέλεσε καμπή στην πορεία προς την πλήρη ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής, καθώς ανέδειξε μια ισχυρή κυβέρνηση που διέθετε αδιαμφισβήτητη λαϊκή εντολή, ενώ επέτρεψε και την καταγραφή της λαϊκής απήχησης όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επιπλέον ανέδειξε την Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή, επιφορτισμένη με την εκπόνηση νέου Συντάγματος. Στην προεκλογική αυτή εκστρατεία έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρήση του τηλεοπτικού δικτύου από τα κόμματα. Η μεταπολίτευση είχε κι εκείνη τον… Κασιδιάρη της μια και ο έγκλειστος δικτάτορας  Γεώργιος Παπαδόπουλος προσπάθησε να ιδρύσει κόμμα και να κατέβει στις εκλογές ωστόσο η κυβέρνηση του το απαγόρευσε και ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε να το εγκρίνει για συμμετοχή στις εκλογές.

Οι εκλογές ανέδειξαν νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (220 έδρες) και με μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο συνδυασμός Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, μετεξέλιξη της προδικτατορικής Ενώσεως Κέντρου, ενώ στην τρίτη θέση κατετάγη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου. Η αριστερά εκπροσωπήθηκε από τον συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς με 8 βουλευτές.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν.Δ. 65/1974 που είχε εκδώσει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές.

Κόμματα που μετείχαν

Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (Ιωάννης Ζίγδης)

Εθνική Δημοκρατική Ένωσις (Πέτρος Γαρουφαλιάς)

Ενωμένη Αριστερά (Ηλίας Ηλιού)

Ένωσις Κέντρου – Νέες Δυνάμεις (Γεώργιος Μαύρος)

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας

Νέα Δημοκρατία (Κωνσταντίνος Καραμανλής)

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (Ανδρέας Παπανδρέου)

Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση-Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος (Ιάκωβος Διαμαντόπουλος-Διονύσης Μπενετάτος).

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement