Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

fb gray

Κυρ. Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα μπαίνει στην πρίζα του μέλλοντος"

Στην εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το εθνικο σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση είναι ένα σχέδιο ολιστικό που αφορα το κράτος και όλους τους πολίτες και γι αυτό συνοδεύεται από αυτή την καινοτομο και πρασινη συμφωνία που θα υπογραψουν 19 φορείς και 2 υπουργεία. 

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης οι πόροι που θα δοθούν τετραπλασιάζονται, δηλαδή 4 φορές περισσότερα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με 100 εκατομμύρια ευρώ την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και το όφελος σε κάθε ιδιώτη για την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος θα αγγίζει τα 10.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πολίτης που θα αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα θα έχει όφελος έως και 2.000 ευρώ το χρόνο από τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

Επίσης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο ενώ θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα το 0,3% στην ελλάδα είναι ηλεκτρικά οχήματα και στόχος είναι έως το 2030 το ποσοστό να έχει αυξηθεί στο 30%.

Κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με στόχο το μερίδιό τους να φτάσει το 30% έως το 2030, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εάν στα νέα κίνητρα προστεθούν και όσα προβλέπονται για τα οχήματα χαμηλής εκπομπής ρύπων, το συνολικό όφελος για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 3500 ευρώ.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αυξημένο τέλος ταξινόμησης για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 4 και αναστολή για ένα έτος των εισαγωγών ακόμη παλαιότερων οχημάτων.

Τέλος καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα αναπτυχθεί δίκτυο επαναφόρτισης αυτοκινήτων.

 

 

 

 

Πηγή: skai.gr

 

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.