Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020

fb gray

Τώρα είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών;

Την υποκριτική στάση Μητσοτάκη ο οποίος  δεν δίστασε να ενστερνισθεί προεκλογικά τις ακροδεξιές θέσεις έναντι της Συφωνίας των Πρεσπών, “ομολογεί ” ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος παραδέχεται τώρα ότι “ η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας έχει ενισχυθεί”, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι σήμερα η ελληνική Αεροπορία επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και δηλώνει ότι η Αθήνα θα εντείνει τις προσπάθειες της για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Εθνος” ο υπουργός Εξωτερικών, δίνει την εξής απάντηση στο ερώτημα για την Συμφωνία:

ΕΡ: -Δύο χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχει καταφέρει η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα να ενισχύσει τη θέση και την επιρροή της στην περιοχή των Βαλκανίων;

ΑΠ: “Η Ελλάδα καλλιεργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τα κράτη της Βαλκανικής. Διαχρονική μας πολιτική είναι η στήριξη των χωρών της περιοχής στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρηνική συνύπαρξη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πράγματι χτυπητές αδυναμίες. Το επισημάναμε ως αντιπολίτευση, δηλώνοντας όμως ότι θα σεβαστούμε την υπογραφή της χώρας μας, ως οφείλει να πράττει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση. Παρά τις όποιες δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στη ρευστή πολιτική κατάσταση στη γείτονα, είναι γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας έχει ενισχυθεί. Αυτό μόνο θετικό είναι. Σήμερα, η ελληνική Αεροπορία επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ και εν δυνάμει μελλοντικού εταίρου στην ΕΕ.

Με γνώμονα, λοιπόν, αυτό το θετικό «παράδειγμα» που προσφέρει η Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο εντείναμε τις προσπάθειές μας ώστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία της γείτονος και της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντοτε βεβαίως υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Ως προς την τελευταία χώρα, θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της πορεία.”

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου του 2019,λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για “εθνικά επιζήμια συμφωνία” , δεσμευόμενος μάλιστα για… βέτο σε ο,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Β.Μακεδονίας. Τώρα εντείνει τις προσπάθειες της για την ένταξη …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:thefaq.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.