Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

fb gray

Στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ν. Δένδια ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται τη στιγμή που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να σχεδιάζει ενεργειακές έρευνες και γεωτρήσεις, και να εγείρει διεκδικήσεις με βάση την παράνομη χάραξη ΑΟΖ στην οποία έχει προχωρήσει μαζί με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Την ίδια ώρα, στη Λιβύη γίνονται προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ υφίσταται τη μία απώλεια μετά την άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο από τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ Αλ-Σαράτζ.

Στο τετ-α-τετ με Δένδια ο ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει το θέμα της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το ενδιαφέρον της Ρώμης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μεγάλο, καθώς η Ιταλία συμμετέχει επί της ουσίας στο εγχείρημα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Ωστόσο και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί συνεργασίες με άλλες χώρες στο θέμα των ΑΟΖ, προκειμένου να αναχαιτίσει την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο ντι Μάιο αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα της λίστας με τις 29 χώρες που ανακοίνωσε η Αθήνα, στην οποία δεν υπάρχει η Ιταλία. Ο ντι Μάιο έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν ανέχεται να συμπεριφέρονται στη χώρα του ως «νοσοκομείο λεπρών», απορρίπτοντας κάθε λογική αποκλεισμού.

 

 

Πηγή: documentonews.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.