Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

fb gray

Φουλ επίθεση από Τσίπρα σε Μητσοτάκη για οικονομία – Συναίνεση για ΑΟΖ

Σε συνομιλία του με την Όλγα Τρέμη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε μια διπλή τακτική απέναντι στην κυβέρνηση. 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίου του πρωθυπουργού, κατονομάζοντας τον ως υπεύθυνο για την ύφεση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ύφεση ήρθε στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν τον κορωνοϊό. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να δείξει ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον, ως προς το βάθος της, δεν είναι αποτέλεσμα των αντικειμενικών συνθηκών, αλλά των υποκειμενικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Ως προς τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε συναινετικό πρόσωπο, αφού επανέλαβε ότι είναι θετική. Ο κ. Τρίπρας υποστήριξε ότι οι συμβιβασμοί που περιέχει, μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Μάλιστα έδωσε και είδηση, λέγοντας ότι η συμφωνία είχε διαμορφωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχε υπογραφεί λόγω διαφορετικών συνθηκών.

Η ύφεση ήρθε το 2019

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «Η ύφεση στη χώρα μας δεν ήρθε το 2020, η ύφεση στη χώρα μας ήρθε το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η Ελλάδα είχε τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ., δηλαδή -0,7 το τελευταίο τρίμηνο του ‘19 και -1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και επομένως είχε δύο συνεχόμενα τρίμηνα ύφεση». Στην ερώτηση πού οφείλεται αυτό το γεγονός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι η κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη βασίστηκε «σε μια παρωχημένη οικονομική πολιτική, δηλαδή στη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων «Έτσι δεν δημιουργείς συνθήκες αναπτυξιακές. Αναπτυξιακές συνθήκες σε μια οικονομία ρηχή όπως η ελληνική δημιουργείς όταν αυξάνεις τη ζήτηση δίνεις τη δυνατότητα σε αυτούς που μπορούν να ξοδέψουν, να ξοδέψουν και να υπάρχει κατανάλωση», είπε χαρακτηριστικά. Πόσθεσε ότι:

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έρχεται μία κυβέρνηση υποσχόμενη ότι θα δημιουργήσει μια οικονομική έκρηξη, υποσχόμενη ότι θα πάρει τη χώρα που σέρνεται με το 1,9% - ήταν λίγο το 1,9! – και θα μας πάει στο 4% και μέσα σε έξι μήνες μας φέρνει την ύφεση

Αντίθετα με αυτή την εικόνα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, αναφερόμενος στην περίοδο 2018 και 2019. Ως ένα από τα παραδείγματα που οδηγούν στην ύφεση πριν την καραντίνα, λόγω της μείωσης της ζήτησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε ότι το μέρισμα επί ΝΔ έχει μειωθεί στο 1/10. «Αυτό έδινε τη δυνατότητα να αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση και να κινηθεί η αγορά» είπε.

 

 Ο Μητσοτάκης θα πάρει μέτρα

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέτρα:

«Το 2020 υπάρχει ρήτρα διαφυγής, δεν υπάρχει μεσοπρόθεσμο, δεν υπάρχει στόχος για πλεόνασμα. Μπορεί και το 2021, μακάρι να μην υπάρχει στόχος, αλλά για το 2022 και μετά θα υπάρχουν στόχοι. Και θα κληθεί να πάρει μέτρα διότι το έλλειμμα, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί, θα είναι διπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχαμε ύφεση πριν τον κοωονοϊό και αν είχε προχωρήσει εμπροσθοβαρώς με μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης και της πραγματικής οικονομίας. Αυτό λέω. Και αυτό που φοβάμαι δεν είναι μόνο η ανεργία. Είναι και η ανεργία και τα μέτρα.»

Η συμφωνία με την Ιταλία

Σε ότι αφορά στη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως πρόκειται για μια εξέλιξη που θα μπορούσαμε να έχουμε από το 2016, «σήμερα τη χαιρετίζουμε, παρότι εμείς δεν το επιλέξαμε να το έχουμε από το 2016».

Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά είπε ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλόνι ακριβώς με τους όρους που έγινε τώρα.

Όπως είπε ο Τζεντιλόνι είχε ζητήσει τη δυνατότητα να ψαρεύουν οι Ιταλοί στα 6 έως 12 μίλια στη βάση της οριογραμμής της υφαλοκρηπίδας της συμφωνίας του 77 η οποία δίνει επήρεια στους Οθωνούς 70% και σε ένα νησάκι νοτίως της Ζακύνθου 32%. Όπως ανέφερε «τότε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μου είπε ότι θα δεχτούμε τεράστια κριτική και επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης γιατί θα παραχωρούσαμε κυριαρχικά δικαιώματα στους ψαράδες και δίνουμε μικρότερη επήρεια στα νησιά». Συμπλήρωσε ότι η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τότε δεν είχαμε τούρκο-λιβυκό σύμφωνο, τώρα υπάρχει επιτακτική ανάγκη η χώρα να κινηθεί στις ράγες μια ολοκληρωμένης στρατηγικής: «να κλείσει ΑΟΖ με την Ιταλία ακόμα και με συμβιβασμούς, κατά την άποψη μου όχι τραγικούς».

Επικοινωνία με τον Μητσοτάκη

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα απευθείας ή μέσω διαύλων απάντησε: «Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω μία τυπική σχέση...Άλλωστε είναι ευθύνη του πρωθυπουργού η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών...Όταν συναντιόμαστε το κλίμα είναι καλό αλλά δεν είμαστε φίλοι. Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία». Η πρωτοβουλία, σημείωσε ανήκει πάντα στον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει στιγμή που να σηκώνει το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και να μην ανταποκριθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί της δικής του πρωθυπουργίας είπε ότι: «Η ενημέρωση στα κρίσιμα εθνικά θέματα ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι» και εξήγησε ότι «ακόμη και στην Συμφωνία των Πρεσπών σε κάθε στροφή των εξελίξεων υπήρχε ενημέρωση» και αυτό «παρότι ο κ. Μητσοτάκης ενθάρρυνε» κινητοποιήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος ανέφερε ότι: «Έχουμε μιλήσει δύο φορές όλες κι όλες όταν με κάλεσε στο γραφείο του. Εγώ κάλεσα τρεις φορές Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών...Εξαρτάται από τον πρωθυπουργό αν θα αποφασίσει να μοιράζεται κρίσιμες σκέψεις με την αντιπολίτευση».

Τα εσωκομματικά

Σε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 - 2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ...Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και εμμονές...Ωστόσο διακρίνω ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν στρατηγικές ιδεολογικές διαφωνίες...Υπάρχει μία αγωνία για το τι θα φέρει ο μετασχηματισμός που είναι σε εξέλιξη. Σε όλα τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, είναι πολυσυλλεκτικά». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο μεγάλο κόμμα της αριστεράς».

Για το πως θα αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές διαφωνίες είπε ότι «έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές...Υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν...Οι διαφορές δεν πρέπει να λειτουργούν παραλυτικά. Αν δεν είχε υπάρξει ο κορωνοϊός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει στη ανασυγκρότησή του». Τέλος υπογράμμισε ότι η πολιτική σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα κομματικά γραφεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:cnn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.