Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

fb gray

Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: “Περήφανος για την αντίδραση των Ελλήνων απέναντι στον κορωνοϊό”

Περήφανος για την αντίδραση που είχαν οι Έλληνες απέναντι στην πανδημία του κορονοϊου δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του διαδικτυακού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον.

 


Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδωσε το λόγο στους ειδικούς και κριτήριο της επιτυχίας ήταν οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος και το ότι δεν γέμισαν με ασθενείς οι εντατικές, ενώ δεν υπήρξαν θεωρίες συνωμοσίας. «Είχαμε την επιλογή να περιμένουμε ή να δράσουμε γρήγορα και να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, παρακολουθώντας αυτό που γινόταν στην Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέφερε πως έγινε καλή δουλειά στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι ελάχιστα από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισιοδοξία εν όψει της τουριστικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται απαραιτήτως να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, διότι η πανδημία δεν έχει νικηθεί, ενώ επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα αναθεωρηθεί, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.


Για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο Μάρτιος δεν ήταν ένας καταστροφικός μήνας κι έτσι υπάρχει αισιοδοξία, όμως τόνισε πως το β’ τρίμηνο θα είναι πράγματι κακό για την ελληνική οικονομία, όπως και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα θ’ αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια προκειμένου να ενισχύσει το λεγόμενο «μαξιλάρι» στα ταμεία του κράτους, ενώ επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσα από τη ρευστότητα, αλλά και της εργασίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν ακόμη «πυρομαχικά» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η κρίση του κορονοϊού και εάν πράγματι θα υπάρξει νέο κύμα που θα πλήξει ξανά την οικονομία.

Σχολιάζοντας την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δις ευρώ για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι πράγματι μια καθαρή και φιλόδοξη πρόταση, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Χαρακτήρισε δε τα κονδύλια αυτά ως μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και να εστιάσει η κυβέρνηση σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση του κράτους κτλ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, εξάλλου, ότι το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να πείσει την Ευρώπη ότι οι προτεραιότητες που βάζει δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι απειλές πλήττουν την κοινή αγορά της ΕΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:newsit.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.