Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020

fb gray

«Ελάτε στην Ελλάδα και φέρτε τους φίλους σας»: Ελληνικό προσκλητήριο στους τουρίστες

Παγκόσμιο «προσκλητήριο» στους τουρίστες όλου του κόσμου απηύθυνε χθες, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο το μαγευτικό και παγκοσμίως γνωστό ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

 

Οι δεκάδες εκπρόσωποι των ξένων μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στη Σαντορίνη, περίμεναν τη δύση του ήλιου για να ξεκινήσει η συνέντευξη.

Στις 20.24 πατήθηκε το κουμπί της επανεκκίνησης, όταν ανέβηκαν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά πόντιουμ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύμβουλός του Θανάσης Μπακόλας.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε εντυπωσιακά να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Κυρίες και κύριοι σας καλωσορίζουμε στο ελληνικό καλοκαίρι» είπε ο Θανάσης Μπακόλας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα μας θα αντιμετωπίσει την πρόκληση του «ανοίγματος» του τουρισμού με αντίστοιχη επιτυχία με την κρίση του κορωνοϊού. Έκανε, μάλιστα, λόγο για ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει καμία προσέγγιση χωρίς ρίσκο.

«Ο ελληνικός τουρισμός είναι εδώ ξανά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που έχουμε τουριστική σεζόν, κάτι που έγινε εφικτό με σκληρή δουλειά και επιμονή και της δέσμευσης των πολιτών να ξεπεράσουμε την πανδημία.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε σε αυτή τη φάση την οικονομική επίπτωση της πανδημίας στον τουρισμό, καθώς «πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο άνετα θα αισθάνονται οι επισκέπτες να έρθουν στην Ελλάδα, είτε με αεροπλάνο είτε με αυτοκίνητο».

 


«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα ως ένα ασφαλή προορισμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρκετές φορές επεσήμανε πάντως ότι θα πρέπει και οι επισκέπτες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί μεν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, αλλά θα υπάρξει και αυστηρότητα όσον αφορά στην τήρηση τους.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η χώρα μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης.

Ένα νέο κεφάλαιο που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ανοιγόμαστε στους επισκέπτες με βασικό μέλημα την ασφάλεια όλων».

Και ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισαγωγική του εισήγηση με μια προτροπή:

«Ελάτε στην Ελλάδα. Φέρτε τους φίλους σας. Ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή. Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς».

Το «κουμπί» της επανεκκίνησης πατούν και επιχειρηματίες
Έτοιμοι να πατήσουν το… κουμπί της επανεκκίνησης του τουρισμού εμφανίζονται και οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Η φήμη που έχουν χτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, η στήριξη των εργαζομένων τους αλλά και η διατήρηση των καλών σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί με τους διεθνείς συνεργάτες είναι ορισμένοι από τους λόγους που έδωσαν ώθηση στους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) εκπρόσωποι του χώρου.

 


Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου εκτός από τις πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανοίγουν και τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας -αυτά που υποδέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών.

Σε δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας δήλωσε πως η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι μονόδρομος αλλά ταυτόχρονα και μια πολύ δύσκολη προσπάθεια.

«Η δυναμική που διαθέτει η χώρα, ως τουριστικός προορισμός εξακολουθεί να είναι ισχυρή» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως:

«Κάνουμε μια νέα αρχή, ξεκινώντας βέβαια από χαμηλή βάση γιατί είναι δεδομένο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε πως η ασφάλεια επισκεπτών και πολιτών αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θέλουμε αν δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός με την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«Με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε προνομιακή θέση, έτσι ώστε το 2021, να πετύχουμε την ολική επαναφορά» ανέφερε ο ίδιος.

Μάλιστα προτρέπει τους πάντες να κατανοήσουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουμε τον τουρισμό είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ασφαλείας.

«Ζούμε σε μια νέα κανονικότητα με νέους κανόνες τους οποίους οφείλουμε να σεβόμαστε. Όσο και αν είναι άβολοι, αυτοί οι κανόνες».

Στην παρέμβαση του ο κ. Κόνσολας εστιάζει στην ευθύνη που όλοι πρέπει να δείξουν και επισημαίνει, ότι «αν ο καθένας από μας κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, σε σχέση με τα μέτρα, σε σχέση με τους κανόνες που έχουμε θέσει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Αυτή τη χρονιά ας μετατρέψουμε την ασφάλεια σε συγκριτικό πλεονέκτημα του υπουργείου Τουρισμού, συμπληρώνει ο κ. Κόνσολας.

«Το 2020 ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να δώσει ένα δυναμικό "παρών", να επιβεβαιώσει τη δυναμική του. Η κυβέρνηση, γνωρίζει τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους για αυτό και με συγκεκριμένα μέτρα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση», υπογραμμίζει στην παρέμβαση του ο κ. Κόνσολας.

«Ανοίγουμε και προσέχουμε»

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο τόνισε πως «ανοίγουμε και προσέχουμε».

«Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η περιγραφή του momentum στο οποίο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Με πίστη στις δυνατότητές μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον άνθρωπο, είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης και επίπονης προσπάθειας προκειμένου να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή σεζόν. Οι αβεβαιότητες όμως είναι πελώριες. Η πανδημία, αν και σε ύφεση, εξακολουθεί να υφίσταται και όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική ιατρική απάντηση σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη ούτε για την τουριστική κίνηση και συνακόλουθα ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να έχουν τις πληρότητες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν. Το τοπίο είναι δυναμικό κι αλλάζει μέρα με τη μέρα».

Ο κ. Βασιλικός εστιάζει στο ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπογραμμίζοντας ότι το ΞΕΕ με ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του είναι δίπλα στα μέλη του για την διαμόρφωση του εξειδικευμένου πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί σε κάθε ξενοδοχείο, προκειμένου να μείνουμε όλοι ασφαλείς αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι.

«Βεβαίως έχουμε να επιλύσουμε μια πολύ δύσκολη άσκηση. Η υγεία είναι πάνω από όλα και μένει να δούμε τι πραγματικά περιθώρια τουριστικής δραστηριότητας υπάρχουν», αναφέρει ο κ. Βασιλικός.

Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση υπογραμμίζει, ότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, όπως λέει.

«Είμαστε υποχρεωμένοι σε checks and balances όλο το διάστημα που έχουμε μπροστά μας και το μόνο που μπορώ να εκφράσω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως οι Έλληνες ξενοδόχοι, για άλλη μια φορά, θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί ξέρουμε πόσο κρίσιμη είναι η σημασία της προσφοράς του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Όπως επίσης δεν φτάνει να ανοίξουνε τα ξενοδοχεία όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αεροπορικών πτήσεων και της σύνδεσής μας με μεγάλες αγορές» εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:cnn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.