Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

fb gray

Παππάς: Οι τράπεζες έχουν πάρει 28 δισ. αλλά οι μικρομεσαίες παραμένουν αποκλεισμένες

«Μέχρι τον Μάρτιο οι τράπεζες είχαν αντλήσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ. Από αυτά έριξαν στην αγορά μόνο 4,3 δισ., εκ των οποίων τα 3,5 δισ. πήγαν στο πελατειακό τους φιλέτο. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ως τον Μάιο οι τράπεζες είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. αλλά οι ΜμΕ παραμένουν αποκλεισμένες», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega και τους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη, Άρη Ραβανό και Αμαλία Κάτζου.

Συμπληρώνοντας ότι η επιμονή του κ. Γεωργιάδη (σ.σ.: ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εκπομπή) να λέει ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ «πάει άριστα», παρά τους μόνο δύο χιλιάδες δικαιούχους, αποτελεί «σήμα παραίτησης της κυβέρνησης και πράσινο φως προς τις τράπεζες να συνεχίσουν στην ίδια τακτική του αποκλεισμού των ΜμΕ».

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για τον Covid 19, σημειώνοντας ότι η εγγύηση του δημοσίου ανέρχεται πρακτικά μόλις στο 32%, όταν «θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί ένα "σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις", ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυοδότησης επιχειρηματικών δανείων με εγγυήσεις από 80% έως 100%».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι «η προσφυγή στον ESM σημαίνει μνημόνιο. Η Ελλάδα έχει άλλες δυνατότητες άντλησης ρευστότητας και η επιλογή του ESM θα γίνονταν μόνο αν κάποιοι ήθελαν να "κλειδώσουν" αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις με τη μέθοδο του εξωτερικού καταναγκασμού».

Σε σχέση με τον Τουρισμό, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης του κλάδου είναι ελλιπή, καθώς περιλαμβάνουν «μία επικοινωνιακή καμπάνια με κλεμμένο σλόγκαν» και μικρή αύξηση του ποσού του κοινωνικού τουρισμού από τα 10 εκατ. στα 30 εκατ. ευρώ. «Πέρα από τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, προτείναμε την ενίσχυση της ζήτησης με ένα μεγάλο πρόγραμμα διακοπών για όλους, το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα 700 εκατ. ευρώ. Ενώ η χώρα έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, η κυβέρνηση αδρανεί».

Σημείωση: Επισυνάπτεται απόσπασμα στοιχείων της ΤτΕ, όπου καταγράφεται ο δανεισμός (28 δισ. ευρώ) των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω των στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης των ΜμΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:documentonews.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.