Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

fb gray

Γιαννάκης Κασουλίδης: «Ναι» σε συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ακόμη και χωρίς το Καστελόριζο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας Ελλάδας-Καΐρου για τις θαλάσσιες ζώνες, ακόμη κι αν δεν συμπεριλαμβάνεται το Καστελόριζο.

Υπέρ της τμηματικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) τάχθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», o Κύπριος διπλωμάτης αναφέρθηκε στην προοπτική μιας συμφωνίας Αθήνας–Καΐρου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι θα μπορούσε να γίνει μια τμηματική συμφωνία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το Καστελόριζο.

«Είναι καλύτερο από το να μην υπάρξει καμιά συμφωνία» επισήμανε, χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική διπλωματία, μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, έχει στρέψει την προσοχή της στον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και με την Αίγυπτο.

Απώτερο στόχο αποτελεί η εμπράγματη ακύρωση των σχεδίων της Τουρκίας για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, αλλά και η αποδόμηση της συμφωνίας Άγκυρας–Λιβύης, η οποία -κατά την Αθήνα- είναι παράνομη και αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ, ο κ. Κασουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει πράξει τις απειλές για έρευνες σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά και να «τρυπήσει» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Επομένως, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.

 

 

Πηγή: sputniknews.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.