Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

fb gray

Στην Αίγυπτο σήμερα ο Ν. Δένδιας- Ελπίδα για συμφωνία στην οριοθέτηση ΑΟΖ

Στην Αίγυπτο θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ιταλία.

Αν και όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι», υπάρχουν προσδοκίες και ελπίδες, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι τον Νίκο Δένδια θα συνοδεύσει και η τεχνική ομάδα του Υπουργείου, ώστε να συζητηθούν και τα τεχνικά θέματα της οριοθέτησης ΑΟΖ.

Το «παιχνίδι» της Τουρκίας
Αν και η Ελλάδα διατηρεί πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο, όπως είχε παραδεχθεί ο υπουργός σε συνέντευξή του προ ημερών, η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο, λέγοντας «σας δίνουμε 30 με 40% παραπάνω απ' ό,τι οι Έλληνες».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, από την πλευρά της, «παίζει» τα δικά της χαρτιά, διπλωματικά και άλλα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που στο Κάιρο θα διεξάγονται οι συνομιλίες Ελλάδας–Αιγύπτου, η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή ανατολικά της Ρόδου για ασκήσεις, ενώ την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα δεχθεί τον Ιταλό ομόλογό του για συνομιλίες, μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας.

Μεγάλης σημασίας η επίτευξη συμφωνίας – Η στάση της Αιγύπτου
Η επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, αφού σε περίπτωση που υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ακυρώνεται στην ουσία το σύμφωνο Τουρκίας–Λιβύης.

Επειδή όμως το θέμα είναι τόσο δύσκολο, οι πιέσεις αρκετές και τα συμφέροντα πολλά, διάφορες πηγές αναφέρουν πως ως πρώτο βήμα η Αίγυπτος θα ζητήσει να συζητηθεί μια μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στις ελληνοτουρκικές διαφορές και ιδιαίτερα όσον αφορά στο Καστελόριζο, όπου εκεί η Αίγυπτος δεν έχει οποιοδήποτε συμφέρον.

 

 

 

Πηγή: sputniknews.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.