Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

fb gray

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις

Σε πέντε πυλώνες αναμένεται να βασίζεται το νομοσχέδιο που επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα στις πορείες και διαδηλώσεις στη χώρα προβλέποντας συγκεκριμένους κανονισμούς και περιορισμούς.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», περιγράφοντας τους πέντε πυλώνες στους οποίους θα βασίζεται.

Οι πέντε πυλώνες του νομοσχεδίου για τις πορείες και διαδηλώσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πέντε πυλώνες στο νομοσχέδιο για τις πορείες και διαδηλώσεις είναι οι εξής:

Ο οργανωτής της πορείας θα είναι υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίησή της
Επιβολή περιορισμών «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονοµική ζωή της περιοχής»
Εξαιρείται ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου
Ειδική ιστοσελίδα προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για τις κινητοποιήσεις και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ορίζεται «αστυνομικός» ή «λιμενικός διαμεσολαβητής»
Τι αναμένεται να προβλέπει το νομοσχέδιο για τις πορείες και διαδηλώσεις
Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει στόχο να διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με πλήθος προβλέψεων όσον αφορά τη διεξαγωγή διαδήλωσης, την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, τη διατήρηση της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην περιοχή που πραγματοποιείται η πορεία και τέλος την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής αρχής.


Διαδηλώσεις στο… πεζοδρόμιο ή σε μία λωρίδα του δρόμου: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις πορείες
Αναλυτικά, ο οργανωτής κάθε πορείας θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει είτε στην ΕΛ.ΑΣ. είτε στο Λιμενικό, τον τόπο και τον χρόνο της διαδήλωσης, εγγράφως ή μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο ρόλος του οργανωτή πορείας και του «αστυνομικού διαμεσολαβητή»
Ο ρόλος του οργανωτή θα είναι ο εξής:

«Ο οργανωτής συνεργάζεται με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό ή λιμενικό διαμεσολαβητή και θα συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης. Ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν και χρησιμοποιούν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής Αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα. Ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης».
Όσον αφορά αυθόρμητες διαδηλώσεις, το νομοσχέδιο θα αναφέρει:

«Αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική Αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης».
Ο νόμος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός με τον οργανωτή της διαδήλωσης ο οποίος θα ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους.

«Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς» σημειώνεται.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, επίσης, προβλέψεις για τη δυνατότητα των Αρχών να διαλύουν την πορεία σε περίπτωση επεισοδίων.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η διάλυση δύναται να διαταχθεί όταν μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά προσώπων, εμπρησμών, φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών κατά της αστυνομικής δύναμης και ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα ή από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματικής βλάβης».
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη δημιουργία ιστοσελίδας μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις καθώς και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: sputniknews.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.