Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

fb gray

Σκουρλέτης προς ΕΣΗΕΑ: Μέγα πολιτικό σκάνδαλο η χειραγώγηση των ΜΜΕ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στη διάθεση δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς ΜΜΕ με αδιαφανείς όρους και καλεί την ΕΣΗΕΑ σε κοινές πρωτοβουλίες.
Στο θέμα της διάθεσης δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς ΜΜΕ με αδιαφανείς όρους, συνεχίζει να εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά το σχετικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες (Παρασκευή) η αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται πως το βίντεο αφορά στην υπόθεση με τις περιβόητες καμπάνιες «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς» και τα χρήματα που έχουν δοθεί ακόμη και σε ανύπαρκτα ΜΜΕ. Η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να πιέσει περαιτέρω την κυβέρνηση να δώσει τη λίστα με τα χρήματα στη δημοσιότητα, προκάλεσε αντιδράσεις από κυβέρνηση και κόμματα, αλλά και από την ΕΣΗΕΑ. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε επιστολή στον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, διαμαρτυρόμενο πως το εν λόγω βίντεο διασύρει τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Απαντώντας ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει πως η διάθεση δημόσιου χρήματος, χωρίς να αποκαλύπτεται η κατανομή ανά μέσο, εντάσσεται σε ένα «σχέδιο χρησιμοποίησης ΜΜΕ για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση». Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης κάνει λόγο για ένα «μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, μια ενέργεια που αδικεί και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους συνολικά, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας».

 

Στη σχετική επιστολή του, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι είναι γεγονός πως παρατηρούνται «διαχρονικά φαινόμενα στρέβλωσης» κατά την άσκηση της δημοσιογραφίας, καθώς και πως «δίπλα στους εργάτες του δημοσιογραφικού μόχθου θα συναντήσει κάποιος και μεγαλοδημοσιογράφους με "επιχειρηματική" αντίληψη, η οποία συχνά υπερισχύει της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας». Όπως τονίζει με νόημα ο κ. Σκουρλέτης, «αυτή η κατηγορία δημοσιογράφων δεν είναι υπεράνω κριτικής».

Παράλληλα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΣΗΕΑ για συνεργασία και κοινές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, ενώ ουσιαστικά καλεί την Ένωση να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις για το θέμα που έχει προκύψει από τη διάθεση χρημάτων προς συγκεκριμένα ΜΜΕ. «Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης... πρέπει να αναδεικνύονται με τη συμβολή όλων όσοι επιθυμούν να λειτουργούν υπέρ της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και θεωρώ ότι η υπεράσπισή της είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πρόθεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για προσβολή τού δημοσιογραφικού κόσμου, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία των δημοσιογράφων «είναι αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί» στο εν λόγω βίντεο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα πηγές της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «επιλεκτική ευαισθησία» από πλευράς ΕΣΗΕΑ και κατηγορούσαν την Ένωση ότι δεν «επεδείκνυε τα ίδια αντανακλαστικά όταν εκβιάζονταν και απολύονταν δημοσιογράφοι επειδή δεν εξυμνούσαν το καθεστώς Μητσοτάκη». Επίσης, ο τομεραρχής Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έστειλε μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πως «αν επιχειρήσει να αλλοιώσει τη λίστα» με τα ποσά που πήραν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, «κάτι τέτοιο θα μαθευτεί».

 

Η επιστολή - απάντηση του Π. Σκουρλέτη
Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Λάβαμε την επιστολή σας της 19ης Ιουνίου 2020 αναφορικά με το τελευταίο video του ΣΥΡΙΖΑ, που ως θέμα έχει την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα δίκτυο ΜΜΕ που θα της παρέχει άκριτη στήριξη, μέσω της απευθείας διάθεσης 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» με όρους αδιαφάνειας, καθώς αρνείται να αποκαλύψει τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο Ενημέρωσης.

Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλλουμε το δημοσιογραφικό κόσμο με το συγκεκριμένο video. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σε αυτό.

Το κύριο πολιτικό θέμα ήταν και είναι η διάθεση δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ με αδιαφανείς όρους, χωρίς να αποκαλύπτεται η κατανομή ανά μέσο, άρα και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος και παρά το σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για πλήρη ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτών. Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ένα σχέδιο χρησιμοποίησης ΜΜΕ για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Θεωρούμε επίσης, ότι πρόκειται για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, μια ενέργεια που αδικεί και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους συνολικά, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ενίσχυσης των ΜΜΕ, κεντρικών και περιφερειακών, αλλά με όρους διαφάνειας, ισοτιμίας και προστασίας του αγαθού της ενημέρωσης.

Η άσκηση της δημοσιογραφίας και η σχέση της με την εκάστοτε εξουσία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πρωτίστως τους ίδιους τους δημοσιογράφους. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί διαχρονικά φαινόμενα στρέβλωσης και το γεγονός ότι δίπλα στους εργάτες του δημοσιογραφικού μόχθου θα συναντήσει κάποιος και μεγαλοδημοσιογράφους με «επιχειρηματική» αντίληψη, η οποία συχνά υπερισχύει της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας. Προφανώς αυτή η κατηγορία δημοσιογράφων δεν είναι υπεράνω κριτικής. Στην προκειμένη περίπτωση, είδαμε δυστυχώς και «αχαρτογράφητες» ιστοσελίδες έως και ανύπαρκτου περιεχομένου, εκτός μητρώου, πολιτικών φίλων της κυβέρνησης, να λαμβάνουν διάφορα ποσά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.

Στη βάση των παραπάνω και καθώς στο παρελθόν έχετε εκφραστεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά και σε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την υπόθεση της πολυφωνίας στην ενημέρωση και την ενίσχυση των ΜΜΕ για την εξασφάλιση της πλουραλιστικής, δημοκρατικής ενημέρωσης των πολιτών. Η θωράκιση των εργαζομένων στον Τύπο, προκειμένου να αντιμετωπίζουν από καλύτερη θέση κάθε είδους πίεση που αποσκοπεί να υποβαθμίσει τη δημοσιογραφική εργασία τους, είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα.

Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτή την υπόθεση, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του πρωθυπουργού, οι οποίοι οφείλουν να δώσουν επιτέλους εξηγήσεις, πρέπει να αναδεικνύονται με τη συμβολή όλων όσοι επιθυμούν να λειτουργούν υπέρ της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και θεωρώ ότι η υπεράσπισή της είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.