Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

fb gray

Νέο σχήμα φτιάχνει ο Τσίπρας

Σαρωτικές – εκ βάθρων – αλλαγές, αξιολόγηση και μετασχηματισμός μέσω της διεύρυνσης είναι οι σκέψεις που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – αλλά και τα ρεπορτάζ – κυριαρχούν στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, που παρά τις “διαβεβαιώσεις” του Πρωθυπουργού και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, δεν εκτιμά ότι έχει εκλείψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς εκτιμά οτι το Φθινόπωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιον ανυπέρβλητων πολιτικών διλημμάτων λόγω των χειρισμών του στην κρίση.

Όπως γραφει η Βούλα Κεχαγιά στο ethnos.grethnos.gr, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα «φρεσκάρισμα» ρόλων ή και προσώπων, που θα αποτυπώνει την επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός νέου εξωστρεφούς πολιτικού φορέα, του πυρήνα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια πρόγευση των προθέσεών του και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου κατά τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει κάποιες αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν την ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο χρόνος αυτών των αλλαγών παραμένει αδιευκρίνιστος, μολονότι ορισμένοι στην Κουμουνδούρου τον τοποθετούν μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) το επόμενο Σάββατο και άλλοι διαβάζοντας τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος τον «βλέπουν» για το τέλος του καλοκαιριού.

Η πραγματικότητα είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει ακόμη στις επιλογές του και οπωσδήποτε αναμένει την ολοκλήρωση της ΚΕΑ και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το πολιτικό όργανο των 600 ατόμων για να προχωρήσει. Αλλωστε, λένε οι πληροφορίες, έχει δεχτεί σχετικές εισηγήσεις για «αναδιαμόρφωση» της εικόνας του κόμματος και από συνεργάτες του και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στην περίοδο του lockdown, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σκεφτεί να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στους τομεάρχες του κόμματος, θεωρώντας ότι ορισμένοι εξ αυτών είχαν επαναπαυθεί στις συνθήκες της αναγκαστικής απομόνωσης και δεν ανέδειξαν τα θέματα ευθύνης τους.

Το σχέδιο είχε υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, καθώς δεν έχει διεξαχθεί το Συνέδριο και τα όργανα του κόμματος παραμένουν ίδια, αλλά φαίνεται πως αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει νέα ώθηση και στην πολιτική δουλειά και στην εικόνα του κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, λένε συνομιλητές του προέδρου, θα γίνει και αξιολόγηση της δουλειάς των στελεχών, η οποία ωστόσο δεν θα περιοριστεί στους τομεάρχες, αλλά θα αφορά συνολικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ευρωομάδα (στην οποία ως γνωστόν προκλήθηκαν αναταράξεις με αφορμή το θέμα Παπαδημούλη) και τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκπέμψει άλλωστε σαφέστατο μήνυμα επαναλαμβάνοντας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά. Κατά την εμφάνισή του στο Ζάππειο στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών απέρριψε για τον ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα και τον χώρο που καταλάμβανε στο παρελθόν. «Δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010-2012, είναι ένα κόμμα που ενηλικιώθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για όλη την ελληνική κοινωνία και σαφώς καταλαμβάνει έναν ευρύτατο χώρο από το Κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος του τόπου» είπε, συμπληρώνοντας ότι όσοι αναφέρονται στο σύνδρομο του 3% ασκούν κριτική σε άλλο κόμμα. Οσο για τα πρόσωπα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει με νόημα: «Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Ομως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:thefaq.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.