Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

fb gray

Tηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μακρόν, νέα πρόκληση Ακάρ

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου και τις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Στο μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις με τον υπουργό Άμυνας της γείτονος να στέλνει σήμερα μήνυμα για διάλογο με την Αθήνα αναφορικά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προειδοποιώντας όμως όσους προσπαθήσουν «να δημιουργήσουν τετελεσμένα» χωρίς την Τουρκία ότι θα στεναχωρηθούν.

«Εμείς λέμε, "ελάτε να καθίσουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε". Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις. Επανειλημμένα έχουμε πει ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας όσο μπορούμε», ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ διαμηνύοντας ότι «σε κάθε περίπτωση «θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μα

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα ο Τούρκος υπουργός δεν δίστασε να πει το εξής: «Να κάτσετε ήσυχα, μην επιχειρήσετε τετελεσμένα... Είμαστε εγγυητές, οι άλλες χώρες, η Ελλάδα και η Αγγλία, είναι δικό τους θέμα αν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά, εμείς όμως θα το χρησιμοποιήσουμε. Δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε εκεί».

Είχε προηγηθεί η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε δήλωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η χώρα μας πατάει γερά στα πόδια της.

«Βασίζεται στο εξής τρίπτυχο. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να το καταλάβουν οι γείτονές μας», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας, Χαμί Ακσόι, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που «οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας» απορρίπτοντας τις χθεσινές επικρίσεις του Ζοσέπ Μπορέλ και του Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.