Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020

fb gray

Αφετηρία εξελίξεων η συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Αν δεν είχε προκύψει η πανδημία, σήμερα δεν θα αποτελούσε είδηση η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο γήπεδο της ξιφασκίας. Αντιθέτως, θα είχε ολοκληρωθεί το συνέδριο του κόμματος, θα είχε παραχτεί ένα κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρισκόταν σίγουρα σε διαφορετική μοίρα.

Η Ιστορία όμως δεν γράφεται με «αν» και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε τον προηγούμενο χειμώνα και να επανεκκινήσει τις διαδικασίες ανασυγκρότησής του. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην ατζέντα κυριαρχεί το θέμα των αποκαλύψεων της τηλεφωνικής συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση της ΚΕΑ αναμένεται να επαναλάβει και να τονίσει την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάζοντας στο κάδρο την οικονομική κρίση και τις ανάγκες της κοινωνίας, θα επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα και να μιλήσει για την ανάγκη της φυγής «προς τα εμπρός».

Ταυτόχρονα θα στηλιτεύσει τις παρακρατικές μεθόδους που ακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και μία εβδομάδα και οι οποίες έχουν στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη αναμένεται να στείλει κι ένα μήνυμα προς όλους με αφορμή τα όσα συμβαίνουν εντός του κόμματος τον τελευταίο καιρό, ώστε να καθησυχάσει τα στελέχη εκείνα που έχουν δείξει έντονα τη δυσφορία τους για την ανοχή του σε φαινόμενα που εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αν θα το καταφέρει αυτό παραμένει ένα ερώτημα.

Στο τυπικό μέρος της διαδικασίας η ΚΕΑ θα εγκρίνει τις προτάσεις που έγιναν ήδη αποδεκτές από την Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό σημαίνει χρήση του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επίσημα πλέον αλλά και μια σειρά άλλων κινήσεων που είναι ήδη γνωστές. Στα τέλη Αυγούστου θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου και θα εκλεγεί η Οργανωτική Επιτροπή του.

Ταυτόχρονα το Πολιτικό Συμβούλιο θα αναλάβει την προετοιμασία της ολικής επανεκκίνησης της συνεδριακής διαδικασίας, την εγγραφή νέων μελών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και περιοδειών σε όλη τη χώρα. Η απόφαση για τη θέσπιση ημερομηνίας του συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου αποφασίστηκε υπό το πρίσμα του σεναρίου των πρόωρων εκλογών από πλευράς κυβέρνησης στις αρχές του φθινοπώρου.

Στρατηγικός στόχος αποτελεί πάντως η επαφή με την κοινωνία όλο το καλοκαίρι και ειδικότερα με τους ανθρώπους της αγοράς που έχουν ήδη πληγεί από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κορυφωθούν οι περιοδείες στελεχών το επόμενο διάστημα, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές όπου το πρόβλημα είναι έντονο.

Προβληματισμός
Ενα άλλο θέμα που προκαλεί μουρμούρες είναι το κομμάτι της επικοινωνιακής στρατηγικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής ήταν και το διαφημιστικό μήνυμα για τα ΜΜΕ, που προκάλεσε διχασμό μέσα στην Κουμουνδούρου. Ανεξαρτήτως του περιεχομένου του, αυτό που έγινε αντιληπτό από όλους (υπερασπιστές και μη) είναι πως αποδείχτηκε ένα «πυροτέχνημα» και δεν εντάχτηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο επικοινωνιακής στρατηγικής το οποίο θα μπορεί να παράξει πολιτικό αποτέλεσμα. Δημοσκοπήσεις ιστότοπων και το μέτρημα της θέασης του σποτ σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονικά εργαλεία ανάλυσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.