Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020

fb gray

Ο Κούλογλου πάει στο Ευρωκοινοβούλιο τις απειλές Γεωργιάδη προς Τουλουπάκη

Την ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ξεκάθαρες απειλές του υπουργού Ανάπτυξης προς την εισαγγελέα Διαφθοράς στη σκιά του σκανδάλου Novartis.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου, με επιστολή του προς την Διακομματική Επιτροπή Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, καταγγέλλοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη για την απαίτησή του να πάει φυλακή η Ελένη Τουλουπάκη, καθώς, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, παραβίασε το Σύνταγμα.

Στην επιστολή του ο Στ. Κούλογλου κάνει λόγο για εξελίξεις που «διαβρώνουν περαιτέρω τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τον νομικό της πολιτισμό, καθώς επίσης έρχονται σε αντίθεση με τον κανονισμό της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νιώθω υποχρεωμένος να σας ενημερώσω για τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις που διαβρώνουν περαιτέρω τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τον νομικό της πολιτισμό, καθώς επίσης έρχονται σε αντίθεση με τον κανονισμό της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ερευνάται για συμμετοχή στο σκάνδαλο Novartis - την υπόθεση όπου η πολυεθνική φαρμακευτική χρησιμοποίησε παράνομες πρακτικές για να διαφθείρει και να δωροδοκήσει αξιωματούχους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Την Πέμπτη 25/6 δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Novartis. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Novartis Greece δέχτηκε να πληρώσει πρόστιμο 310 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη για τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα που περιελάμβαναν χειραγώγηση τιμών και δωροδοκία γιατρών καθώς και κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η ειδική εισαγγελέας κατά της διαφθοράς (κα Ελένη Τουλουπάκη) η οποία ερευνά την υπόθεση στην Ελλάδα καθώς και οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης βρίσκονται υπό συνεχή πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση από τους πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη [1] ο κ. Γεωργιάδης απείλησε την κ. Τουλουπάκη με φυλάκιση. Λόγω των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, είπε, "πρέπει να πάει στη φυλακή".

Κατά την ίδια συνέντευξη, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απείλησε επίσης έναν δημοσιογράφο, ο οποίος του έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τη Novartis, με αγωγή με την οποία θα διεκδικεί αποζημίωση 100.000 ευρώ. Αυτό ώθησε την ΕΣΗΕΑ να απαντήσει ότι «οι Υπουργοί πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ειδικά όταν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν στη ζωντανή τηλεόραση και να μην τους απειλούν με αγωγές».

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα, μέσω του νόμου 4596/2019, ο οποίος ενσωμάτωσε την Οδηγία 2016/343/ΕΕ, και σύμφωνα με ορισμένες ακόμη αποφάσεις του ΕΔΑΔ, απαγορεύεται πλέον οποιαδήποτε δημόσια αναφορά/σχόλιο από δημόσιο υπάλληλο ή κυβερνητικό αξιωματούχο σε εκκρεμή ποινική διαδικασία, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα, όπως αυτές του Υπουργού κ. Γεωργιάδη, δείχνουν σημαντική παραβίαση τυχόν διαδικαστικών κανόνων, θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών της ΕΣΔΑ. Η κατάσταση δείχνει να παγιώνεται και απειλεί τα θεμέλια του ίδιου του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας.

Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι έχω ήδη υποβάλει γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με προηγούμενες απειλές κατά της κ. Τουλουπάκη και τους χειρισμούς που είχαν ως στόχο να απομακρυνθεί από την υπόθεση. [2]

Θα σας κρατήσω ενήμερους για τυχόν εξελίξεις και θα ήθελα το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνάντησή μας, ώστε να μπορώ να ακούσω τις σκέψεις σας σχετικά με αυτό.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Κουλόγλου

Η υπόθεση έρχεται στη σκιά των εξελίξεων για το σκάνδαλο Novartis, το οποίο η κυβέρνηση επιμένει να αποκαλεί σκευωρία, ενώ κορυφαία στελέχη της έχουν περάσει στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει επιδοθεί σε μία συνεχή εκστρατεία κατά της Ελένης Τουλουπάκη, με συνεχής δημόσιες τοποθετήσεις του και απειλές. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς παραβίασε το Σύνταγμα και, σε μία κίνηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, απαίτησε να μπει φυλακή η κ. Τουλουπάκη.

Στον υπουργό Ανάπτυξης απάντησε με σκληρά λόγια η ίδια η εισαγγελέας Διαφθοράς κάνοντας λόγο για «κύμα ανθρωποφαγίας εισαγγελέων και για καταπάτηση κάθε δικονομικού κανόνα, των βασικών δικαιωμάτων και αρχών της ΕΣΔΑ».

Θέση μετά τις απειλές Γεωργιάδη πήρε και η Κουμουνδούρου ζητώντας από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του, όμως το Μαξίμου κάλυψε τον υπουργό Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι μίλησε ως... πολίτης και όχι ως κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.