Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

fb gray

Το «φάντασμα του 1989»: Σε τι είδους κάδρο θέλει η κυβέρνηση τον Τσίπρα

Τριάντα ένα χρόνια μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά και την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο του Ανδρέα Παπανδρέου, το «1989» εξακολουθεί να στοιχειώνει την πολιτική ζωή.

 

Το τι ακριβώς ήταν το «1989» συνεχίζει να αποτελεί επίδικο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Για κάποιους ήταν «βρώμικο», μια σκευωρία σε βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου. Για άλλους, το «1989» ήταν μια εσφαλμένη πολιτική διαχείριση ενός υπαρκτού σκανδάλου στο οποίο εμπλεκόταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τέλος για κάποιους μέσα στην Αριστερά, το «1989» υπήρξε μια στιγμή ιδεολογικού εκτροχιασμού που οδήγησε στην «προδοτική» συγκυβέρνηση ΝΔ-Συνασπισμού. Για όλους όμως το «1989» συνιστά παράδειγμα για το πώς ένας πρώην πρωθυπουργός από κατηγορούμενος για διαφθορά καταφέρνει να μετατραπεί σε κατήγορο και να επιστρέψει στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, το «1989» δεν είναι μια υπόθεση του παρελθόντος και ας έχει περάσει μια τριακονταετία.

Η επανάληψη του ‘89
Το ’89 επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού Μιωνή-Παππά, καθώς και με τα τεκταινόμενα στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε, ερμηνεύτηκε στην Κουμουνδούρου ως στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα. Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μίλησε ανοιχτά για επανάληψη του ’89. Μάλιστα δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη παραπομπή του. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλά θρασύδειλοι, εγώ είμαι εδώ. Μην κουράζονται είμαι εδώ. Μην κουράζονται και μην φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Είμαι εδώ. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου ΄89, είμαι και είμαστε εδώ. Ας διευρύνουν λοιπόν το κατηγορητήριο και ας με συμπεριλάβουν».

Να σημειωθεί ότι κ. Τσίπρας μίλησε για επανάληψη του '89 και όχι για βρώμικο '89.

Ωστόσο, στην τοποθέτησή του ο Νίκος Φίλης διαφοροποιήθηκε:

«Η ιστορία του "βρώμικου ‘89" (βάζω τα εισαγωγικά γιατί δεν με εκφράζει η φράση) τι είναι ακριβώς; Είναι ιστορία καταπάτησης της θεσμικής τάξης και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό δεν είναι εύστοχο σήμερα να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί το ‘89. Είναι άλλοι οι πρωταγωνιστές, πρόσωπα και πολιτικά πράγματα, άλλα τα διακυβεύματα και βεβαίως άλλη η ιστορία της Αριστεράς».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:cnn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.