Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

fb gray

Τα «γυρίζει» ο Τραμπ: Η χρήση κεφαλοκλειδώματος από την αστυνομία θα πρέπει να απαγορευτεί

Ο Τραμπ δήλωσε, πάντως, πως η χρήση της μεθόδου ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στο λαιμό θα μπορούσε να γίνει κατανοητή - Ανακοίνωσε σχέδια για εκτελεστικό διάταγμα σχετικά με την αστυνόμευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει σαρωτικές προτάσεις ως απάντηση στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας
Μετά το «τσουνάμι» οργής και το κλίμα πόλωσης που επικράτησε και επικρατεί στην Αμερική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, σε συνέντευξη, πως θα ήθελε να απαγορευτεί η χρήση του κεφαλοκλειδώματος (choke hold) από την αστυνομία στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και υπονόησε ότι θα ήταν κατανοητή σε ορισμένες περιστάσεις.

«Δεν μου αρέσουν τα κεφαλοκλειδώματα… (όμως), μερικές φορές, εάν είσαι μόνος και παλεύεις με κάποιον άλλο, είναι σκληρό», είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel, προσθέτοντας:

«Θα ήταν, πιστεύω, πολύ καλό εάν αυτή (η πρακτική), γενικά μιλώντας, σταματούσε», προσέθεσε.

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου ακολουθούν τον θάνατο, την 25η Μαΐου, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που πέθανε αφού ένας αστυνομικός στη Μινεάπολη γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν εννέα λεπτά. Ο θάνατος του Φλόιντ προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε αμερικανικές πόλεις και στο εξωτερικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια για εκτελεστικό διάταγμα σχετικά με την αστυνόμευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει σαρωτικές προτάσεις ως απάντηση στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

«Πιστεύω ότι είναι ντροπή και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Τραμπ σχετικά με την αστυνομική βία εναντίον Αφροαμερικανών. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ενέργειες ενός «κακού ανθρώπου» δεν μπορεί να καταστρέφουν την εικόνα των μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου που «μας φροντίζουν πραγματικά καλά».

Στη συνέντευξη, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι θέλει μια «πραγματικά συμπονετική αλλά ισχυρή επιβολή του νόμου».

Επανέλαβε ότι η ιδέα της απαγόρευσης του κεφαλοκλειδώματος «ακούγεται τόσο τέλεια».

Όμως, όπως σημείωσε, η χρήση της μεθόδου ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στο λαιμό θα μπορούσε να γίνει κατανοητή «εάν ένας αστυνομικός βρίσκεται σε μια δύσκολη συμπλοκή και κρατάει κάποιον με κεφαλοκλείδωμα».

«Κι αυτό συμβαίνει. Επομένως, πρέπει να είναι προσεκτικός», κατέληξε
πηγή; protothema

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.