Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

fb gray

Η υποβρύχια ναυτική δύναμη της Γαλλίας δείχνει τα δόντια της εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων στη Μεσόγειο

Με την ένταση στη Μεσόγειο αλλά και τη Βαλτική να αυξάνεται συνεχώς, το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας προέβη σε μία δοκιμή που το καθιστά τον αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο στις θάλασσες.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας χαρακτήρισε επιτυχή την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Μ51 που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά από υποβρύχιο.

Ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποίησε πως πραγματοποίησε με «επιτυχία» εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Μ51 από υποβρύχιο στον Ατλαντικό ωκεανό, εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Την εκτόξευση του πυραύλου παρακολούθησαν τόσο οι γαλλικές όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ εκτός από «επιτυχής» χαρακτηρίστηκε και ως «απαραίτητη για τη γαλλική πυρηνική αποτροπή» και τη γαλλική κυριαρχία.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, από το γαλλικό υποβρύχιο Le Téméraire, το οποίο πυροδότησε έναν πύραυλο M51 από τη δυτική ακτή της Γαλλίας προς τη Θάλασσα της Καραϊβικής, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Το Le Téméraire είναι το δεύτερο παλαιότερο από τα τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Triomphant, που η λειτουργία του ξεκίνησε το 1998. Καθένα από τα υποβρύχια μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους.

 


Ο πύραυλος M51 μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεταξύ έξι και 10 πολλαπλών ανεξάρτητα στοχευόμενων πυρηνικών κεφαλών επανεισόδου (MIRV), που σημαίνει ότι κάθε σκάφος Triomphant θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιήσει 160 ξεχωριστές πυρηνικές επιθέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων, μια μη κυβερνητική ομάδα που εδρεύει στις ΗΠΑ, το Παρίσι διαθέτει μόλις 300 πυρηνικές κεφαλές για χρήση.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε από την πλευρά του πως, δεν υπήρχε πυρηνική κεφαλή στο δοκιμαστικό πύραυλο στην εκτόξευση της Παρασκευής.

Λίγες μέρες πριν από τη δοκιμή, το υποβρύχιο Le Téméraire εντοπίστηκε να εγκαταλείπει το λιμάνι με τεράστιες κεραίες προσαρτημένες, με ορισμένους παρατηρητές να σημειώνουν πως τέτοιου είδους κεραίες χρησιμοποιούνται για δοκιμές πυραύλων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:onalert.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.