Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

fb gray

Ελβετία – Κραχ: Απώλειες πάνω από 100 δισ. δολάρια λόγω κορονοϊού

Πάνω από 100 δισεκ. δολάρια εξαιτίας του κορονοϊού μπορεί να χάσει η Ελβετία όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την Τρίτη (16.06.2020).

Η Ελβετία αναμένει το φετινό ΑΕΠ να διαμορφωθεί γύρω στα 652 δισεκ. ελβετικά φράγκα (687,26 δισεκ. δολάρια), συγκριτικά με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 712 δισεκ. φράγκα. Για το 2021, αναμένει το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στα 688 δισεκ. φράγκα, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 725 δισεκ. φράγκα.

“Σε κατά κεφαλήν βάση, η κάμψη θα είναι τόσο άσχημη όσο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, εάν όχι χειρότερη”, δήλωσε ο οικονομολόγος της ελβετικής κυβέρνησης Ρόναλντ Ιντεργκαντ. “Θα χρειαστούν χρόνια για να το ξεπεράσουμε αυτό. Η οικονομία θα επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο της το 2022”.

 

Η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων (SECO) προέβλεψε νωρίτερα υποχώρηση κατά 6,2% για την οικονομία το 2020, πριν από μια μέτρια ανάκαμψη το 2021. Ο Ίντεργκαντ δήλωσε ότι χρειαστεί περισσόστερο χρόνος για να ξεπεραστεί πλήρως ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην εξαγωγικού προσανατολισμού οικονομία, καθώς η ανεργία αυξάνεται και το εμπόριο παραπαίει λόγω της επιβράδυνσης σε άλλες χώρες.

“Το κρατικό χρέος θα αυξηθεί και το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών επίσης θα αυξηθεί το οποίο ίσως οδηγήσει σε μείωση των δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης”, δήλωσε στο Reuters. “Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα του COVID – 19 και του πώς μπορεί αυτό να περιοριστεί. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και θα επιβράδυνε σημαντικά την ανάκαμψη”, πρόσθεσε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.