Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020

fb gray

Φάουτσι: Δεν θα επιβληθεί νέο lockdown στις ΗΠΑ – “Σωτήριες οι μάσκες”

Δεν θα είναι απαραίτητη η επιβολή νέου lockdown στις ΗΠΑ εκτιμά ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι. Και όλα αυτά παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού σε κάποιες Πολιτείες.

 


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP ο Φάουτσι δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως “θα μιλήσουμε για επιστροφή στο lockdown”. “Πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον καλύτερο έλεγχο (της επιδημίας covid – 19) στις περιοχές που φαίνεται να καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων”, πρόσθεσε.

“Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά πράγματα καλύτερα”, παραδέχθηκε ο δρ. Φάουτσι όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο που οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την επιδημία του κορονοϊού.

 

Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να ακολουθηθεί μια πολύ τοπική προσέγγιση σε κάθε βήμα ανοίγματος της χώρας, περιλαμβανομένου του κρίσιμου ζητήματος της επαναλειτουργίας των σχολείων.

“Στις κομητείες όπου δεν υπάρχουν κρούσματα, δεν υπάρχει πρόβλημα να ανοίξουν τα σχολεία. Σε άλλες όπου υπάρχει μικρός αριθμός κρουσμάτων, θα μπορούσε να αναβληθεί η επαναλειτουργία των σχολείων”, εξήγησε.

“Και υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου υπάρχει ελάχιστη μόλυνση, πρέπει να μπορούμε να αλλάξουμε τη ρουτίνα: εργασία εναλλάξ, το πρωί ή το απόγευμα, να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, να φορούν μάσκες”, πρόσθεσε ο Φάουτσι.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός σε σχέση με τα ταξίδια. Αν και εκτίμησε ότι είναι “προφανώς προς το συμφέρον των χωρών να επιστρέψουν σε κάποια μορφή κανονικότητας στις συναλλαγές τους με τις άλλες χώρες”, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ανοίξουν τα σύνορα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κατάστασης επανεξετάζεται καθημερινά.

Ακόμη οι ΗΠΑ δεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους με τον Καναδά και το Μεξικό, με την απαγόρευση για τα μη απαραίτητα ταξίδια προς τις χώρες αυτές να παρατείνεται ως τις 21 Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από τον Covid – 19, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό νεκρών. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σχεδόν 120.000 θάνατοι. Όμως την ώρα που η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και το Νιου Τζέρσι, πρώτα επίκεντρα στις ΗΠΑ του κορονοϊού, φαίνεται να έχουν θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, τα κρούσματα σημειώνουν ραγδαία άνοδο σε περίπου 20 Πολιτείες, κυρίως στο νότιο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο Φάουτσι αποδίδει το γεγονός αυτό στο ότι η επιβολή και η άρση του lockdown στις ΗΠΑ δεν έγιναν συντονισμένα σε όλες τις πολιτείες ταυτόχρονα, όπως συνέβη στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου.

Ο επιδημιολόγος υπογράμμισε εξάλλου ότι του προκαλεί ανησυχία ο διαφορετικός βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα υγειονομικά μέτρα προστασίας, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. “Υπάρχουν ομάδες που τα σέβονται ευλαβικά. Και μετά (…) βλέπετε φωτογραφίες ανθρώπων σε μπαρ και σε συγκεντρώσεις χωρίς (μάσκα)”, κατήγγειλε.

Ο επιδημιολόγος, που έχει διακριθεί στη μάχη πολλών ιών, από τον HIV ως τον Έμπολα, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί εμβόλιο κατά του Covid – 19.

“Καθώς πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να αναρρώσουν μόνοι τους από τον ιό, μπορούμε να υποθέσουμε λογικά ότι αν εισαγάγουμε σε έναν οργανισμό ένα αντιγόνο παρόμοιο με αυτό της μόλυνσης (…), το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού θα αντιδράσει”, εξήγησε. “Μένει να δούμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η αντίδραση”.

Ο Φάουτσι δήλωσε επίσης “πολύ εντυπωσιασμένος” από τα αποτελέσματα μιας έρευνας σύμφωνα με την οποία η δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές φάρμακο, μειώνει κατά ένα τρίτο τη θνησιμότητα από τον κορονοϊό στους σοβαρά ασθενείς. Όμως προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χορηγείται πολύ νωρίς στους ασθενείς, καθώς είναι ανοσοκατασταλτικό.

ΗΠΑ: “Ίσως σας σώσει τη ζωή”, δηλώνουν πολλοί δήμαρχοι και κυβερνήτες για τη χρήση μάσκας
Η Καλιφόρνια, η Βόρεια Καρολίνα όπως και μια σειρά πόλεων στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους ή συνέστησαν στους πολίτες να τη χρησιμοποιούν, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού σε τουλάχιστον έξι Πολιτείες έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Αψηφώντας τις ανησυχίες για τα ατομικά δικαιώματα και την αντιδημοφιλία του μέτρου, Αμερικανοί κυβερνήτες και δήμαρχοι προχώρησαν στο μέτρο αυτό προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid – 19 την ώρα που ανοίγει η οικονομία.

Την ημέρα κατά την οποία στη Φλόριντα καταγράφηκαν 3.207 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός σε μία εβδομάδα, ο δήμαρχος της κομητείας Όραντζ Τζέρι Ντέμινγκς ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, εξηγώντας στους κατοίκους του Ορλάντο και άλλων πόλεων ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή ενός δεύτερου lockdown.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους καθώς η πολιτεία κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

Καθώς η Αριζόνα κατέγραψε για μία ακόμη φορά ημερήσιο ρεκόρ νέων μολύνσεων, οι Δημοκρατικοί δήμαρχοι των πόλεων Τουσόν και Φοίνιξ ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους ο πρώτος και την επικείμενη ψήφιση του σχετικού μέτρου ο δεύτερος, αφού ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Νταγκ Ντούσι υπέκυψε στις πιέσεις και επέτρεψε στις αρχές της κάθε πόλης ξεχωριστά να ορίζουν τους κανόνες για τη χρήση καλυμμάτων προσώπου.

 

“Αυτό το μέσο προστασίας ίσως και να σώσει τη ζωή σας”, σχολίασε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη την πολιτεία την ημέρα κατά την οποία ο αριθμός των νέων νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ.

Ένα μήνα αφού πολλοί κυβερνήτες άνοιξαν τις οικονομίες των πολιτειών τους, αυξανόμενος αριθμός αρχίζει να υιοθετεί τις συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ότι οι μάσκες είναι ζωτικής σημασίας για την εξάπλωση του κορονοϊού.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.