Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

fb gray

Ομόφωνη καταδίκη του ρατσισμού στον ΟΗΕ, αλλά... κουβέντα για τις ΗΠΑ

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζονται ο συστημικός ρατσισμός και η αστυνομική βία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ωστόσο από το κείμενο που συντάχθηκε στην ιστορική συνεδρίαση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ.

Την πρόταση ψηφίσματος είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ -από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ από το 2018- αφρικανικές χώρες μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που έγινε η αφορμή για το τεράστιο κίνημα κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στις ΗΠΑ και τον κόσμο. Οι Αφρικανικές χώρες επέμειναν ότι λόγω του επείγοντος που δημιούργησε η κατάσταση στις ΗΠΑ, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθούν οι επί δεκαετίες ρατσιστικές διακρίσεις που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί στη χώρα.

Αν και στην αρχική του εκδοχή το ψήφισμα ζητούσε να συσταθεί μια ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας -όπως συμβαίνει στο πλαίσιο μεγάλων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στη Συρία- που θα έριχνε φως στον «συστημικό ρατσισμό» στις ΗΠΑ, τελικά η τελική διατύπωση ήταν πολύ ήπια και δεν υπάρχει καμία ειδική αναφορά στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Το κείμενο που πέρασε πάντως ομόφωνα από το Συμβούλιο, περιορίζεται στην έκκληση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, να «προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τον συστημικό ρατσισμό, τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κακομεταχείριση των Αφρικανών και των προσώπων αφρικανικής υπηκοότητας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου».

Όπως διευκρινίζεται, θα πρέπει να εξεταστούν «τα γεγονότα που προκάλεσαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων Αφρικανών και πολιτών αφρικανικής καταγωγής, με στόχο να καθοριστούν οι ευθύνες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη στα θύματα».

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το τελικό κείμενο ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν οι ΗΠΑ ώστε να αφαιρεθεί από το κείμενο μέρος του περιεχομένου του.
Πολλές δυτικές χώρες εξέφρασαν επιφύλαξη για το αν θα έπρεπε να βρεθούν στο στόχαστρο μόνο οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν μια παγκόσμια καταδίκη του ρατσισμού.

Υπερθεματίζοντας υπέρ αυτής της θέσης, ο πρέσβης της Γερμανίας στο Συμβούλιο, Μίκαελ Φράιχερ φον Ούνγκεμ-Στερνμπεργκ, είπε: «Ο ρατσισμός είναι διεθνές πρόβλημα. Ο αγώνας κατά του ρατσισμού πρέπει να μας ενώνει αντί να μας χωρίζει. Γι' αυτό είμαστε αντίθετοι στο να ξεχωρίσουμε μόνο ένα κράτος».

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union- ACLU) κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ «παρενοχλώντας άλλες χώρες για να “αμβλυνθεί” το περιεχόμενο ενός ιστορικού ψηφίσματος και να απαλλαχθούν από κάθε διεθνή έρευνα, γυρίζουν την πλάτη για μία ακόμη φορά στα θύματα αστυνομικής βίας και τους μαύρους».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση πάντως χωρών όπως το Μεξικό και η Βενεζουέλα στην τελική διατύπωση -την οποία όμως τελικά ενέκριναν. Η πρέσβης του Μεξικού στο Συμβούλιο, Μαρία ντε Σοκόρο Φλόρες ντε Γέρα, θύμισε ότι σήμερα είναι η επέτειος από την κατάργηση της δουλειάς στις ΗΠΑ, και θα έπρεπε η απόφαση να την τιμά, ενώ ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Χόρχε Βαλέρο, δήλωσε: «Η φρικτή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ξεγύμνωσε τον συστημικό ρατσισμό και τη φασιστική φύση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Οι ΗΠΑ, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.