Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020

fb gray

Ερντογάν για προσφυγικό: «Απάνθρωπες εικόνες» στον Εβρο - Εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις

Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για «απάνθρωπες εικόνες» στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας λέγοντας ότι η στάση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νοοτροπίας κάποιων δυτικών χωρών απέναντι στους μετανάστες-πρόσφυγες.


Μίλησε για την στάση της Τουρκίας που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος αλλά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις της ΕΕ προς την Τουρκία».

Μάλιστα υποστήριξε ότι τα τελευταία 8 χρόνια, 25.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, έχουν πεθάνει στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου.

 

Στο πλαίσιο ομιλίας του, μέσω τηλεδιάσκεψηςγια την Μετανάστευση, ο Τουρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως :

«Το ζήτημα της μετανάστευσης βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα, ειδικά τα τελευταία χρόνια ως παγκόσμιο φαινόμενο. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για λόγους όπως η αστάθεια λόγω πολέμου, η τρομοκρατία και η φτώχεια. Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 260 εκατομμύρια μετανάστες παγκοσμίως, πάνω από 71 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι άνθρωποι μεταναστεύουν όχι μόνο για μία καλύτερη δουλειά, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά συχνά για να επιβιώσουν. Βλέπουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός αυτών των ταξιδιών, που αποσκοπούν σε ένα ασφαλές μέλλον, έχουν οδηγήσει σε θάνατο και καταστροφή. Τα τελευταία 8 έτη, 25.000 άνθρωποι, η πλειοψηφία των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχασαν την ζωή του στα ταραχώδη νερά της Μεσογείου. Η μοίρα 10.000 παιδιών από τη Συρία που έχουν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη είναι άγνωστη. Ως Τουρκία, επιδείξαμε μια διαφορετική στάση ενώπιον αυτής της εικόνας με τις αξίες που λάβαμε από την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε πως «Ως μέλη ενός πολιτισμού που πιστεύει στην αφθονία του διαμοιρασμού, στη δύναμη της αλληλεγγύης, δεν κάνουμε διακρίσεις εις βάρος κανενός» Πρόσθεσε δε ότι «Ενώ χώρες που έχουν περισσότερες ευκαιρίες από εμάς επιβάλλουν ποσοστώσεις στους πρόσφυγες, εμείς τους έχουμε αγκαλιάσει όλους χωρίς να κάνουμε διακρίσεις βάσει της φυλής, της θρησκείας, της γλώσσας και της εθνικότητας. Όποιες ευκαιρίες προσφέρουμε στους δικούς μας πολίτες, έχουμε αντιμετωπίσει με την ίδια ευαισθησία τους καταπιεσμένους και τα θύματα που κατέφυγαν στη χώρα μας. Έχουμε εφαρμόσει ολοκληρωμένες πολιτικές σχεδόν σε όλους τους τομείς, από τη στέγαση έως την υγεία, την εκπαίδευση έως την κοινωνική ένταξη. Κατά τη διαδικασία, ωστόσο, δεν έχουμε λάβει υποστήριξη από χώρες, ιδίως της ΕΕ, που θεωρούν εαυτές μοναδικές υπερμάχους της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία να μην έχουν τηρηθεί, η χώρα μας αναγκάστηκε να επωμιστεί μόνη το βάρος της παράτυπης μετανάστευσης. Μετανάστες που θα μπορούσαν να πάνε στην Ευρώπη έγιναν θύματα ρατσιστικών, μεροληπτικών και εχθρικών πολιτικών. Οι απάνθρωπες εικόνες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τον περασμένο χρόνο, συνιστούν ένα έντονα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όσον αφορά τις απόψεις κάποιων δυτικών χωρών για τους μετανάστες. Η επιδημία του κορωνοϊού αύξησε τα προβλήματα των μεταναστών και κατέστησε πιο δύσκολη την ήδη εύθραυστη κατάστασή τους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:real.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.