Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

fb gray

«Χαμός» στην Παγκόσμια Τράπεζα για την υποψηφιότητα ακροδεξιού συνεργάτη του Μπολσονάρο

Ο Άμπραχαμ Βάιντραουμπ αναδείχθηκε, στις ημέρες του ως υπουργός Παιδείας της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, σε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής της χώρας του, όμως η υποψηφιότητά του για υψηλή θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα έχει δημιουργήσει και διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Βάιντραουμπ, από τους πιο επιφανείς ακροδεξιούς ιδεολόγους της κυβέρνησης Μπολσονάρο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποχωρεί από το υπουργείο Παδείας ώστε να αναλάβει θέση αντιπροέδρου στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα, όμως, με το πρακτορείο Reuters, το προσωπικό της Τράπεζας εισηγήθηκε, χθες, να επανεξεταστεί η υποψηφιότητά του εξαιτίας των ρατσιστικών σχολίων που έχει κάνει στο παρελθόν.

 

Σε βάρος του Βραζιλιάνου πολιτικού διενεργείται έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφότου πήρε διαστάσεις το γεγονός ότι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποκάλεσε τα μέλη του «αλήτες», προσθέτοντας πως αν είχε τη δυνατότητα θα τα έριχνε στη φυλακή, σχόλιο που καταγράφηκε σε βίντεο και γνώρισε ευρεία διάδοση το τελευταίο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προέτρεψαν την επιτροπή δεοντολογίας του διεθνούς θεσμού να θέσει υπό αναστολή τον διορισμό του Βάιντραουμπ όσο μελετά εάν οι απόψεις που έχει εκφράσει συμμορφώνονται προς τον κανονισμό σε ισχύ για τους διευθυντές.

Παράλληλα, είχε γράψει ρατσιστικά σχόλια στο Twitter, σχολιάζοντας την κινεζική προφορά και γράφοντας την Μπραζίλια, Μπλαζίλια, ενώ η τελευταία του ενέργεια προτού αποχωρήσει από το υπουργείο ήταν να ανακαλέσει τις ποσοστώσεις για τα μέλη των μειονοτήτων μεταξύ των εισακτέων στα βραζιλιάνικα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το πρακτορείο επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Βάιντραουμπ όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Οι εργαζόμενοι της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρουν στην επιστολή τους ότι ο Οργανισμός δεν πρέπει να ανέχεται ρατσιστικά σχόλια από οποιονδήποτε υπηρετεί σε αυτήν, πόσο μάλλον εκτελεστικών διευθυντών.

Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του διεθνούς θεσμού, ο Γκίντερ Σενλάιτνερ, επισήμανε πως ούτε η διοίκηση της τράπεζας, ούτε η επιτροπή δεοντολογίας μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων και εκλογής εκτελεστικών διευθυντών. Τα πρόσωπα αυτά επιπλέον υποχρεούνται να τηρούν τον κανονισμό των υπαλλήλων και των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας αφού αναλάβουν θέσεις στον θεσμό, διευκρίνισε.

Η Βραζιλία έχει τις ψήφους στην ομάδα των εννέα κρατών που θα κληθεί να αναδείξει το πρόσωπο το οποίο θα πληρώσει μια κενή θέση εκτελεστικού διευθυντή. Κατά συνέπεια, ο Βάιντραουμπ πιθανόν θα εκλεγεί και θα αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής ως το τέλος της τρέχουσας θητείας την 31η Οκτωβρίου.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζει άλλη μια έρευνα στη Βραζιλία, από το ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά τον σάλο που προκάλεσε το ότι ταξίδεψε στις ΗΠΑ με διπλωματικό διαβατήριο, παρότι είχε ήδη εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.