Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020

fb gray

Ιταλία – δημοσκόπηση: 1η με απώλειες η Λέγκα, “λάμπουν” τα Πέντε Αστέρια

Ανακατατάξεις του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Swg, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμού του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7.

 


Από τα αποτελέσματα της έρευνας γνώμης στην Ιταλία προκύπτει πτώση της Λέγκα και ελαφρά αύξηση των ποσοστών των Πέντε Αστέρων. Η Λέγκα συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ενώ το κίνημα Πέντε Αστέρων ανακτά ένα μικρό μέρος της δύναμής του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Swg, για το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εξασφαλίζει το 26,6% της πρόθεσης ψήφου, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο “πείθει” το 20,3% των ερωτηθέντων.

 

Το κίνημα Πέντε Αστέρων βρίσκεται στο 16%, ενώ, τέταρτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έρχονται τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, με ποσοστό 14,2%.

Η “Φόρτσα Ιτάλια” του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίζει την δύναμή της στο 5,6% της πρόθεσης ψήφου. Η Ιταλική Αριστερά, στην φάση αυτή εκφράζει το 3,5% των Ιταλών. Το μικρό κόμμα “Ζωντανή Ιταλία”, τέλος, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, δεν ξεπερνά το 3%.

Οι πολιτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι στην συντηρητική παράταξη η Λέγκα χάνει συνεχώς υποστηρικτές (σ.σ. πριν από έναν χρόνο είχε αγγίξει το 33% της πρόθεσης ψήφου) ενώ, παράλληλα, ενισχύονται διαρκώς τα ακραία “Αδέλφια της Ιταλίας”, της Τζόρτζια Μελόνι.

Το κύριο μήνυμα είναι μάλλον ότι ο Ματέο Σαλβίνι δεν πρέπει να θεωρεί βέβαιο ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, (σ.σ. αν η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε “αντέξει”, θα γίνουν το 2023) θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς.

 

Παράλληλα οι δυνάμεις, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε, δεν καταφέρνουν να αγγίξουν το 40% της πρόθεσης ψήφου. Είναι σαφές ότι συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον καθορισμό κοινών στόχων και επιδιώξεων.

Είναι ενδεικτικό το ότι τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο για να συνεργαστούν στις τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.