Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

fb gray

Τα τοπικά lockdown θυμίζουν πως η πανδημία δεν είναι παρελθόν

Πολλές κυβερνήσεις χωρών έχουν προβεί σε άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού που είχαν εφαρμοστεί μέχρι προσφάτως, με αφορμή τη σχετική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων – και βεβαίως, σε μια προσπάθεια να επανέλθουν στην κανονικότητα και να περιορίσουν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Μάλιστα, σήμερα (Τρίτη) η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τα σύνορά της σε 14 χώρες, από αύριο (1η Ιουλίου): μια απόφαση που ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των κρατών αυτών.

Ωστόσο, ενώ οι κυβερνήσεις πολλών χωρών δρομολογούν την επόμενη ημέρα της πανδημίας, δεν λείπουν τα πισωγυρίσματα, λόγω νέας αύξησης των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Αυτήν τη φορά όμως, οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν σε γενικά περιοριστικά μέτρα, αλλά επιλέγουν τα τοπικά lockdown για να αντιμετωπίσουν τα ξεσπάσματα της πανδημίας.

Advertisement
You can close Ad in 1 s
Σε καραντίνα το Λέστερ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Λέστερ στη Βρετανία, με την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει πως θα σκληρύνει τα μέτρα περιορισμού σε τοπικό επίπεδο, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη βρετανική πόλη που επιβάλλονται τοπικοί περιορισμοί.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η πόλη του Λέστερ πρέπει να επανέλθει σε ένα αυστηρότερο lockdown γιατί το ποσοστό μόλυνσης της COVID-19 που καταγράφει είναι πολύ υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η Βρετανία θα εισαγάγει προσεχώς νομικές αλλαγές για την ισχύ της καραντίνας που επιβλήθηκε στην πόλη.

AP PHOTO
Τα εμπορικά καταστήματα που δεν πωλούν βασικά είδη, τα οποία ξανάνοιξαν στα μέσα Ιουνίου στην Αγγλία, θα πρέπει να ξαναβάλουν λουκέτο. Παράλληλα, από την Πέμπτη θα είναι κλειστά και τα σχολεία.

Στο Λέστερ εντοπίστηκε το 10% όλων των θετικών κρουσμάτων της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Από τα τεστ στα οποία προχώρησαν οι αρχές στο Λέστερ «είδαμε έναν αριθμό θετικών κρουσμάτων στους ανθρώπους κάτω των 18 ετών και γι'αυτό πήραμε με βαριά καρδιά την απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία στο Λέστερ», σημείωσε ο Χάνκοκ. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα επανεκτιμηθούν έπειτα από δύο εβδομάδες.

Lockdown στη Μελβούρνη, προειδοποιήσεις από τον ΠΟΥ
Την ίδια ώρα, στην Αυστραλία, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την επιβολή lockdown σε δεκάδες προάστια της Μελβούρνης, λόγω της σημαντικής αύξησης κρουσμάτων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ντάνιελ Άντριους, ανακοίνωσε πως οι κάτοικοι 36 προαστίων θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για ένα μήνα και ότι η έξοδος θα επιτρέπεται μόνο για τέσσερις λόγους. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να μετακινούνται για να πάνε στην εργασία και στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτούν τρόφιμα.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε εκ νέου σε εγρήγορση, προειδοποιώντας πως η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της, ενώ δεν είναι γνωστό εάν και πότε θα βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε πως η πανδημία «επιταχύνεται», τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια και οι νεκροί από Covid-19 τους 500.000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.