Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

fb gray

Διπλωματικές πιέσεις από την Άγκυρα στο Βερολίνο

Την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Άγκυρας- Παρισιού με αιχμή τη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος βρίσκεται στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγεκλα Μέρκελ, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, τη συνεργασία στη «μάχη» κατά του νέου κορονοιού και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με τη Λιβύη και η Συρία.

ADVERTISING

Στο Βερολίνο ο Τσαβούσογλου
Με τη σειρά του ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. Χάικο Μάας δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επικεντρωθούν στην πανδημία, αλλά και τα κριτήρια της γερμανικής ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζει «επικίνδυνη περιοχή» τη γειτονική χώρα λόγω του Covid-19 και η οποία ισχύει έως το τέλος Αυγούστου.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση στην Τουρκία με περισσότερες πληροφορίες» υποστήριξε ο ίδιος, αφού η απόφαση έφερε επικρίσεις λόγω του αντίκτυπου που θα έχει στον τουρισμό.

Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ράινερ Μπρόιλ, ανέφερε ότι θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων, τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και σίγουρα την κατάσταση σε Συρία, Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο.

Στα «μαχαίρια» Παρίσι-Άγκυρα
Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη γερμανική πρωτεύουσα γίνεται την ώρα που η Άγκυρα βρίσκεται σε ανοιχτή διένεξη με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε έντονη αντιπαράθεση με τη Γαλλία, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και επίπεδο ΝΑΤΟ, λόγω του ρόλου της Άγκυρας στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης.

Το Παρίσι μάλιστα ζήτησε τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στις 13 Ιουλίου, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία, τις τελευταίες εξελίξεις στην αφρικανική χώρα, και το ενδεχόμενο να ληφθούν νέες κυρώσεις, που δεν αναμένεται να έχουν κάποια τύχη σε επίπεδο αποφάσεων.

Ποντάροντας στην Μέρκελ
Άλλωστε, ο Ερντογάν, που ανεβάζει τους τόνους σε όλα τα παραπάνω μέτωπα, φαίνεται ότι ανοίγει διαύλους με το Βερολίνο για να ποντάρει στην συμβιβαστική στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έχει στο πρόγραμμά της για τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. ούτε μια νέα συμφωνία με την Αγκυρα, στη θέση της λήξασας δήλωσης του 2016, για το προσφυγικό που οδηγείται πλέον στις καλένδες.

Η άσκηση της προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο ξεκίνησε χθες και έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας με πρώτο στοίχημα την επίτευξη συμφωνίας για το οικονομικό πακέτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.