Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

fb gray

Η Τουρκία απορρίπτει την καταδίκη της Ε.Ε. για την Αγία Σοφία

Στην ίδια γραμμή αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την προκλητική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κινήθηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παρά τις αντιδράσεις σε Ε.Ε. και ΗΠΑ για τη στάση της χώρας του, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό του.

Θα το σεβόμουν εάν έλεγαν ότι πρέπει να μείνει μουσείο, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ πρόσθεσε ότι απορρίπτει τη λέξη «καταδίκη».

Υπήρχαν, υποστήριξε, και τοποθεσίες στην Ισπανία που είχαν χτιστεί ως τζαμιά και μετά έγιναν εκκλησίες... Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια υπόθεση που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, επέμεινε.

Advertisement

End of ad break in 30 s
Όσο για τα άλλα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της Ε.Ε. και αφορούν κυρίως τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη και στη Συρία, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι η χώφρα του είναι ανοιχτή στον διάλογο και στη συνεργασία με όλους τους παράγοντες αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα με διάλογο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία και κοινή χρήση, αλλά αντιτιθέμεθα στις μονομερείς επιβολές και κυρώσεις. Έχουμε αποφασιστικότητα και καλή θέληση και ευελιξία για συνεργασία σε αυτό το θέμα», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στις κοινές δηλώσεις του με τον Εβαρίστ Μπαρτόλο, στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι το θέμα της Τουρκίας μπήκε στο τραπέζι της Ε.Ε. έπειτα από αίτημα της Γαλλιας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για τη Λιβύη, ανέφερε πως και οι δυο χώρες θέλουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ειδικά στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, είπε, η σταθερότητα στη Λιβύη είναι πολύ σημαντική για τη Μάλτα, αλλά και για την Ιταλία, δηλαδή στα βόρεια της Μεσογείου και στα νότια της Ευρώπης. «Γι αυτό και κατανοούμε απολύτως τις ανησυχίες της Μάλτας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία». Η κυβέρνηση της Λιβύης, είπε, συνεργάζεται με τη Μάλτα για την παράτυπη μετανάστευση και η Τουρκία θα αυξήσει τη βοήθεια της.

Ένα μήνα προθεσμία ή κυρώσεις
Η χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες εστίασε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές χθες ανέφεραν στο EURACTIV ότι η Αθήνα ζήτησε κυρώσεις που θα μπορούσαν να «παραλύσουν» την οικονομία της Τουρκίας, με στόχαστρο νευραλγικούς τομείς όπως ο τραπεζικός.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά την κατάρτιση καταλόγου κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ο Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων τον Αύγουστο, ενώ μια εξαιρετικά ασυνήθιστη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών θα συγκληθεί σε περίπτωση «επεισοδίου» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γράφει το EURACTIV.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει το δημοσίευμα, η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας (άρθρο 42) της Συνθήκης της Λισαβόνας της Ε.Ε. θα ενεργοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Άμυνα τον περασμένο Ιούνιο, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν την οικοδόμηση μιας κοινής αντίληψης για το άρθρο 42.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.