Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

fb gray

Καπνός ο πλούτος που κερδήθηκε την τελευταία τριετία

Υφεση 8,5% προβλέπει μελέτη της Grand Thorton ● Μείωση τζίρου 12,4% δείχνουν τα στοιχεία σε 17.000 επιχειρήσεις όλων των κλάδων ● Στο 52% οι απώλειες στον τουρισμό ● Αύξηση του «δείκτη φόβου» των επενδυτών καταγράφει και το ΚΕΠΕ.
Στο 8,5% υπολογίζει την ύφεση φέτος η Grand Thorton, στην πιο αντιπροσωπευτική μελέτη της επίδρασης της πανδημίας σε δείγμα επιχειρήσεων που αντιστοιχούν περίπου το 11% του συνολικού κύκλου της χώρας. Η μελέτη της Grand Thorton περιέλαβε δείγμα 17.000 επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της μελέτης, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών 32,9 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους, δηλαδή περίπου 25% του συνόλου, διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Στις επιχειρήσεις του δείγματος αναμένεται μια μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 12,4% σε σχέση με πέρσι και μια μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας κατά 39%. Ακόμη, θα μειωθεί η ρευστότητά τους κατά 5,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των δεδομένων, μαζί με το γεγονός ότι η μεγαλύτερη επίδραση θα καταγραφεί σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση, κατατείνει σε μια εκτίμηση συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 8,5%. Ειδικά για τον τουρισμό η μελέτη της Grand Thorton εκτιμά ότι η μείωση του κύκλου εργασιών θα φτάσει το 52%.

Συνολικά, κατά τη μελέτη, το ΑΕΠ της χώρας θα περιοριστεί φέτος σε μόλις 171,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης –προ πανδημίας– για σχεδόν 192 δισ., ενώ για το 2021 η μελέτη προβλέπει ότι θα ανέβει στα 180 δισ. ευρώ, 10 δισ. ευρώ κάτω από την επίδοση του 2019.

«Στην περίπτωση αυτή, η οικονομία το 2021 εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017, έχοντας απολέσει τον πλούτο που δημιουργήθηκε την τελευταία 3ετία», σημειώνει χαρακτηριστικά η μελέτη της Grand Thorton, που διευκρινίζει ότι η εκτίμηση για τη μεταβολή του ΑΕΠ παίρνει υπόψη και την ταχύτητα άρσης των περιοριστικών μέτρων και το μέγεθος των αντισταθμιστικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.

Εκτός από τον τουρισμό, που κατά τη μελέτη θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου θα είναι: οι αερομεταφορές (46%), οι θαλάσσιες μεταφορές (42%), η εστίαση (41%), η διασκέδαση-ψυχαγωγία (42%), η παροχή υπηρεσιών (39%), οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (36%), η μεταφορά και αποθήκευση (24%). Οι μόνοι κλάδοι με προοπτική έστω ελάχιστης αύξησης τζίρου είναι οι τηλεπικοινωνίες (1%) και η γεωργία-αλιεία (2%).

Με τα ευρήματα της Grand Thorton συνδέεται και ο «δείκτης φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που καταγράφει αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, δεδομένης και της αβεβαιότητας για την έκβαση της πανδημίας. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV, που αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 33,80% από 29,56% τον Μάιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.