Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

fb gray

Δένδιας: Η Τουρκία προσπαθεί να καταργήσει τα κοινά σύνορα Ελλάδας – Αιγύπτου

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Με αιχμές προς την Τουρκία ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αίγυπτο, η οποία αποσκοπεί στην εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο κρατών.

«Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δύο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα μας ένωνε αντί να μας χωρίζει. Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία» επισήμανε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Al-Ahram».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική διπλωματία επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με το Κάιρο, με στόχο την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο προβλέπει κοινές θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχή, η οποία σύμφωνα με την Αθήνα ανήκει εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

«Σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται, καθώς η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, τόσο με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον Αλ Σαράτζ (GNA) της Λιβύης όσο και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και την ειρήνευση στη Λιβύη, ενώ υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν προσπαθήσει επί μακρόν να διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης.

Διαβεβαίωσε ακόμη, ότι οι δύο χώρες έχουν θέσει τις βάσεις για μια πολυεπίπεδη συνεργασία, η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας και έχουν δημιουργήσει μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως και τον Κόλπο.

«Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη χώρα της Μεσογείου, η Γαλλία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» συμπλήρωσε.
Και κατέληξε: «Ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας, αυτή την ώρα, έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σαμέχ Σούκρι. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν κοινές δηλώσεις.

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις. Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

πηγή:spoutinknews.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.