Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

fb gray

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» των επιστημόνων για τη μη τήρηση των μέτρων

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται γιατροί και λοιμωξιολόγοι, για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ειδικότερα με τη «χαλάρωση» που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις ως προς την τήρηση των μέτρων προφύλαξης. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι είναι απολύτως λανθασμένη η θέση ότι «έχουμε ξεμπερδέψει με τον Covid 19».

 

Οι ανησυχίες που εκφράζονται αφορούν κυρίως στις «αλυσίδες μετάδοσης» της νόσου στους τουριστικούς προορισμούς και όχι στους αριθμούς των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σημειώνει πως δεν αποκλείεται πως η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων είναι ένα πιθανό ενισχυτικό μέτρο όπου θεωρηθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά.

«Στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα υπάρχει επιτήρηση των εισερχομένων πληθυσμών με μοριακούς ελέγχους στις πύλες εισόδου με διπλό κέρδος: θα εντοπίζουμε κρούσματα που θα εισέρχονται στη χώρα, ενώ συγχρόνως θα έχουμε πιο άμεση εκτίμηση του κινδύνου εισαγωγής κρούσματος από συγκεκριμένες χώρες. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός εισερχόμενων κρουσμάτων που θα δημιουργούσε ανησυχία. Η εκτίμηση της κατανομής τους στον χώρο και τον χρόνο και κυρίως κατά πόσο δημιούργησαν αλυσίδες μετάδοσης σε προορισμούς θα μας καθοδηγεί στην επιτήρηση της επιδημίας», υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο ερώτημα εάν και κατά πόσο θεωρεί πιθανό να μπουν σε καραντίνα ολόκληρα νησιά, ο ίδιος απαντά: «Η πιθανότητα απομόνωσης ολόκληρου νησιού είναι μέτρια, εκτιμάμε ότι τα μέτρα ελέγχου και ιχνηλάτησης θα είναι ικανά για να περιορίσουν τοπικές επιδημίες αν και εφόσον αυτές συμβούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν από καραντίνες τοπικού χαρακτήρα ή και με μέτρα μείωσης πυκνότητας ατόμων σε δημόσιους χώρους (π.χ. απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων)»

Πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός
«Κλειδί» στη διατήρηση μιας καλής επιδημιολογικής πορείας για την Ελλάδα, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η αποφυγή του συγχρωτισμού.

Ωστόσο, ως «κατώφλι» της ανησυχίας των επιστημόνων θα είναι μια αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, από 25 και πάνω, σε κοινότητες που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης.

Το μεγάλο υπαίθριο πάρτι 1.000 ατόμων στην πλαζ της Πάτρας
Ενδεικτικό παράδειγμα επί των ανησυχιών που διατυπώνουν οι επιστήμονες ως προς το ζήτημα του συγχρωτισμού αποτελεί το μεγάλο υπαίθριο πάρτι με τη συμμετοχή τουλάχιστον χιλίων ατόμων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην πλαζ της Πάτρας.

 

Σύμφωνα με το Tempo24.gr μάλιστα, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής αντιδρούν, τη στιγμή που κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστιατόρια απειλούνται με πρόστιμα που φτάνουν τις 50.000 ευρώ, ενώ ήδη έχουν μπει λουκέτα σε παραλιακά μαγαζιά της Πάτρας για τον αριθμό των θαμώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πάρτι διοργανώθηκε μέσω των social media, όπου κυκλοφορούν video και φωτογραφίες.

«Την στιγμή που πολλά μαγαζιά κλείνουν, οδηγούμαστε, σε έναν άλλο εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης σε υπαίθριους χώρους, πλατείες κ. λπ. Το βράδυ της Παρασκευής μαζεύτηκαν στην Πλαζ της Πάτρας, σε ένα υπαίθριο πάρτι, περίπου 2.000 άτομα. Είχαν τα πάντα. Ποτά, μουσική, ακόμα και ρεύμα. Πώς είναι δυνατόν από την μία να τηρούνται αυστηρά μέτρα στα μαγαζιά μας και από την άλλη να επιτρέπεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε εξωτερικούς χώρους;», αναρωτιέται μιλώντας στο thebest.gr ο Σπύρος Στεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Αχαΐας.

Οι καταστηματάρχες, στον χώρο της εστίασης στην Πάτρα, είχαν αναφερθεί ξανά σε αυτό το πρόβλημα ενώ όπως αναφέρει ο κ. Στεργίου δεν υπάρχει άλλη λύση από το να απευθυνθούν στην αστυνομία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:cnn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.