Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

fb gray

Ο «πόλεμος» της μαστίχας Χίου: Τουρκική απομίμηση επιδιώκει να κατοχυρώσει η Άγκυρα

Οι τουρκικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να κατοχυρώσουν ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) την τουρκική απομίμηση της μαστίχας Χίου.

Ένα βήμα πριν την κατοχύρωση της τουρκικής απομίμησης της μαστίχας Χίου βρίσκονται οι Αρχές της γειτονικής χώρας, οι οποίες κατέθεσαν αίτημα για Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Το τουρκικό προϊόν θα ονομάζεται «Cesme Damla Sakizi» και προσομοιάζει τη μαστίχα, η οποία ευτυχώς προστατεύεται από τη σχετική νομοθεσία, καθώς αποτελεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Τσεσμέ, τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί περίπου 30.000 δέντρα, εκ των οποίων το καθένα μπορεί να «δώσει» έως και 200 γραμμάρια του συγκεκριμένου προϊόντος. Σύμφωνα με το politischios.gr, μάλιστα, η τιμή πώλησης του καρπού ανέρχεται στις 1.500 τουρκικές λίρες ανά κιλό.

Οι τουρκικές προσπάθειες, βέβαια, φαίνεται ότι δεν σταματούν στο αίτημα για ΠΓΕ. Κι αυτό, διότι οι Τούρκοι παραγωγοί επανειλημμένως επιχειρούν να στρέψουν τους καταναλωτές προς στο τουρκικό προϊόν, αναπαράγοντας fake news για τη μαστίχα Χίου.

«Στη Χίο οι νέοι φεύγουν από το νησί και εγκαταλείπουν τα δέντρα. Υπάρχει μια σοβαρή μείωση της παραγωγής. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να φυτεύουμε σχίνους όσο το δυνατό περισσότερο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών και έπειτα να εξάγουμε» δήλωσε προσφάτως ο Περιφερειακός Διευθυντής Γεωργίας του Τσεσμέ, Αχμέτ Κετσέτσι.

Άμεση ήταν φυσικά η απάντηση των Ελλήνων Μαστιχοπαραγωγών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Χίου, Γιώργο Τούμπο, να κάνει λόγο για προπαγάνδα της Τουρκίας.

«Όχι μόνο δεν είχαμε μείωση, αλλά και σημαντική αύξηση της παραγωγής. Φέτος φτάσαμε στους 183 τόνους, από 150 πέρυσι και την ερχόμενη σεζόν, αν δεν έχουμε φωτιές ή προβλήματα με βροχές μπορεί να φτάσουμε στους 200 τόνους. Το προϊόν πηγαίνει καλά, η τιμή παραγωγού ανεβαίνει, φυτεύονται συνεχώς νέα δέντρα και υπάρχει συνεχής ανάπτυξη» δήλωσε, μιλώντας στο ethnos.gr.

Πάντως, ακόμη και οι ίδιοι οι Τούρκοι, σε αρκετές περιπτώσεις, αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του ελληνικού προϊόντος.

πηγή:sputniknews.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.