Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

fb gray

Μαγιορκίνης : Θεωρώ ότι στην Ξάνθη έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Στην Ξάνθη υπάρχει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, όχι όμως και στην υπόλοιπη χώρα, εκτίμησε μιλώντας στο CNN Now ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «τα κρούσματα που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι από δύο περιοχές, είναι από την Ξάνθη και από τη Θεσπρωτία και τα υπόλοιπα είναι τελείως σποραδικά».

«Θα θεωρούσα ότι στην Ξάνθη υπάρχει ένα δεύτερο κύμα. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα».

«Σε παγκόσμια κλίμακα», συνέχισε, «έχουμε το πρώτο κύμα στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ένταση και στα Βαλκάνια σε κάποιες χώρες, για παράδειγμα Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, βλέπουμε το δεύτερο κύμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι το πρώτο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μία ανησυχία όσον αφορά την έλευση του δεύτερου κύματος και στην Ελλάδα στη μέση του καλοκαιριού. Ωστόσο, διευκρίνισε η πιθανότητα για δυνατό δεύτερο κύμα δεν είναι πολύ μεγάλη.

«Οπότε η λογική είναι δεν εφησυχάζουμε, βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ατομικά μέτρα υγιεινής, τις αποστάσεις και τα πρωτόκολλα υγιεινής» τόνισε.

Όσον αφορά στις έρευνες για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος από την πορεία της έρευνας στην Οξφόρδη, «γιατί οι κλινικές μελέτες έχουν προχωρήσει και θεωρούν ότι θα υπάρχει μία αποτελεσματικότητα». Όπως ανέφερε, θα γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του εμβολίου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Επίσης έχουν παραχθεί αντίγραφα του εμβολίου σε μεγάλους αριθμούς, ώστε να μπορούν να γίνουν διαθέσιμα με την πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

«Οπότε θεωρώ πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχει ένα εμβόλιο. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό προφίλ και δεν είναι στην προτεραιότητα, αλλά σίγουρα θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει το εμβόλιο και είναι σημαντικό να προσέχουμε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής» τόνισε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:cnn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.