Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

fb gray

Άρειος Πάγος: Ασπίδα στους δικαστικούς που στοχοποιούνται

“Πέπλο” προστασίας στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς θέτουν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι κ.κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πλιώτας τονίζουν πως η κριτική στις ενέργειες δικαστικών λειτουργών είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να αποβεί εποικοδομητική και να προβληματίσει. Την ίδια στιγμή ωστόσο τονίζουν πως “εκδηλώσεις, οι οποίες υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού ακόμη, προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία”.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνουν πως οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να λειτουργούν με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, ενώ σημειώνουν πως υπάρχουν αρμόδιες δικονομικές διαδικασίες για να κρίνουν τις ενέργειες των δικαστικών λειτουργών.


Αναλυτικά η ανακοίνωση των κ.κ. Τσαλαγανίδη και Πλιώτα έχει ως εξής:

“Με αφορμή πρόσφατες, στο δημόσιο λόγο, επικρίσεις εναντίον δικαστικών εν γένει αρχών για τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, επισημαίνεται ότι η συναφής κριτική, ως έκφανση ευρύτερα της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να αποβεί εποικοδομητική αλλά και να προβληματίσει. Όμως εκδηλώσεις, οι οποίες υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού ακόμη, προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συντεταγμένη δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στη δικαστική τους ανεξαρτησία. Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπόμενων δικονομικών διαδικασιών”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.