Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

fb gray

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτές είναι οι ανησυχίες δύο επιδημιολόγων

Δύο είναι οι βασικές ανησυχίες των επιστημόνων αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή. Τι αναφέρουν Κουτής και Μαγιορκίνης για πανώλη και γρίπη των χοίρων.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο μέσον του και η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει κερδίσει την πρώτη «μάχη» κατά του κορονοϊού, οι επιδημιολόγοι βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει ακόμα.

Προβληματισμό προκαλούν τα εισαγόμενα κρούσματα, για τα οποία ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Όταν τα κρούσματα περνούν τα 20 την ημέρα, τότε ο αριθμός δεν είναι καλός. Ισοδυναμεί με πάνω από 600 τον μήνα. Όσον αφορά τα εισαγόμενα, ενδέχεται να έχουν έρθει στη χώρα και άτομα που φέρουν τον ιό και να μην έχει γίνει αντιληπτό» επισημαίνει στο Sputnik ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.

«Τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά είναι εισαγόμενα, στην πλειονότητά τους. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για πιθανά κρούσματα που δεν ανιχνεύονται στις πύλες εισόδου των αεροδρομίων» αναφέρει στο Sputnik ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ανησυχία των επιδημιολόγων εκφράζεται και αναφορικά με την έξαρση του ιού στα Βαλκάνια καθώς και τα σενάρια εξάπλωσης στο νότιο ημισφαίριο.

Αναφορικά με τις κοντινές μας χώρες, ο Χ. Κουτής σχολιάζει ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει η Σερβία και η Αυστρία για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.

«Προφανώς πρόκειται για το δεύτερο κύμα σε κάποιες χώρες. Για κάποιους λόγους που δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, δεν τηρήθηκαν επαρκώς τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της ατομικής ευθύνης, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί από νωρίς ένα δεύτερο κύμα. Είναι ανησυχητικό καθώς υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού από εκεί» προσθέτει από την πλευρά του ο Γ. Μαγιορκίνης.

Ενώ το ελληνικό καλοκαίρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο χειμώνας ξεκινά στο νότιο ημισφαίριο.

«Τώρα θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του ιού στην Αφρική καθότι εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Ο μεγάλος φόβος θα γίνει πραγματικότητα, αν ξεκινήσει ο ιός να σκοτώνει μαζικά τους νέους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει πολύ πιο ισχυρός, άρα μπορεί και να έχει τρομακτικές ομοιότητες με την πανδημία της γρίπης του 1892. Κάθε 200 χρόνια έχουμε έναν ιό που προκαλεί μεγάλη ζημιά, ωστόσο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το παρακλάδι του ιού SARS θα μπορούσε να έχει μια τέτοια εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Κουτής.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζει ότι πριν τον Μάιο του 2021 δεν θα υπάρξει εμβόλιο, καθότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για την παρασκευή του.

«Το μόνο μέτρο που μας μένει είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Τηρήθηκαν τα μέτρα και μέχρι στιγμής όλα έχουν πάει καλά. Πρέπει να συνεχίσουμε. Αρκετοί δεν το έχουν καταλάβει. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση» αναφέρει και εκφράζει την ανησυχία του για τα πανηγύρια τα οποία, όπως λέει, πρέπει να λειτουργήσουν με όρους.

Για τη διασπορά του ιού μέσω αέρα απαντά:

«Δεν υπάρχει κάτι καινούριο εδώ. Όταν ένα νόσημα μεταδίδεται με σταγονίδια, αν φτερνιστεί κάποιος σε ευθεία βολή, δηλαδή δεν βάλει τίποτα μπροστά, τότε οι πυρηνίσκοι μπορεί να φτάσουν μέχρι τριάμισι μέτρα και να αιωρούνται για μιάμιση ώρα. Αν φτερνιστεί κάποιος στον δρόμο, χωρίς να καλυφθεί και εσύ βρίσκεσαι στη φορά του αέρα, είναι πιθανό να μολυνθείς».

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι το φτέρνισμα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται στον αγκώνα, καθότι σταματά η μεγάλη πίεση και η μετάδοση.

Η πανώλη και η γρίπη των χοίρων
Ενώ ο πλανήτης εστιάζει στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, κρούσματα πανώλης και μιας μετάλλαξης της γρίπης των χοίρων σε Κίνα και Μογγολία φαίνεται να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέροντας ότι μικροεπιδημίες βουβωνικής πανώλης συμβαίνουν κάθε χρόνο.

«Πρόκειται για την πανώλη που μεταδίδεται από τους ψύλλους, δεν είναι πνευμονική πανώλη που μεταδίδεται μέσω των ανθρώπων. Οπότε δεν μας ανησυχεί. Πρόκειται και για νόσο που δεν θα μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς. Αδύνατο να προκαλέσει επιδημία η πανώλη στη σημερινή εποχή».

Με την άποψη συμφωνεί και ο Χ. Κουτής, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμβόλιο και η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού.

Αναφορικά με τη νέα γρίπη των χοίρων, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει:

«Τα στελέχη των ιών που απομονώνονται από τους χοίρους μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο ή να μιλήσουμε για κάποια απειλή».

Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 και συνιστούν στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και να μείνουν ασφαλείς.
πηγή:sputinknews.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.