Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

fb gray

Για το ενδεχόμενο κακουργημάτων στη δικογραφία για το Μάτι αποφασίζει η Εισαγγελία

Τις επόμενες ημέρες θα κρίνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών αν τελικά θα αποδοθούν σε πρόσωπα από την Πυροσβεστική κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες για την τραγωδία στο Μάτι, μετά από νέο αίτημα του ανακριτή της υπόθεσης Αθανάσιου Μαρνέρη για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου με την άσκηση δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο πολιτών.

Ο ανακριτής του 6ου Ανακριτικού τμήματος επανέρχεται για δεύτερη φορά, μετά την αρνητική απάντηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, αντίστοιχου αιτήματός του πριν από έναν μήνα. Με το νέο αίτημα, ο κ. Μαρνέρης ζητά την απαγγελία κακουργηματικού βαθμού κατηγορίας σε βάρος 12 προσώπων, ήδη εμπλεκόμενων στην υπόθεση, επικαλούμενος στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από την πολύμηνη έρευνά του, αλλά και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας, επιπυραγού Δημήτρη Λιότσου, κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, για την πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς.

ADVERTISING

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο κ. Μαρνέρης παραθέτει τους λόγους για τους οποίους, κατά την εκτίμησή του, προκύπτουν ενδείξεις ενδεχόμενου δόλου για την διάπραξη του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και αντίστοιχα της έκθεσης από την οποία προήλθαν βαριές βλάβες.

Ο ανακριτής τονίζει πως έγινε κάκιστη διαχείριση των επίγειων και εναέριων μέσων από την Πυροσβεστική, αναφέροντας πως, ενώ είχαν στην διάθεση τους 20 πτητικά μέσα, είτε δεν τα χρησιμοποίησαν καθόλου, είτε τα διέθεσαν σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, είτε τα καθήλωσαν, διατάσσοντας την μεταστάθμευσή τους στην Ελευσίνα, όπου είχε κλείσει το αεροδρόμιο.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας που είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ο ανακριτής φαίνεται να ζητούσε από μάρτυρες και κατηγορούμενους απαντήσεις για το περιστατικό όπου εναέριο μέσο, το οποίο ξεκίνησε για το Μάτι, τελικώς χρησιμοποιήθηκε σε ελεγχόμενη «έρπουσα φωτιά» στον περίβολο των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων Ασπροπύργου.

Διαχωρίζοντας την θέση των πυροσβεστών που πάλεψαν για να σώσουν ζωές, ο ανακριτής κάνει ειδική μνεία σε αξιωματικούς του Σώματος, οι οποίοι όχι μόνο δεν διακινδύνευσαν με πράξεις τους, ευρισκόμενοι οι περισσότεροι εκτός ζώνης κινδύνου, αλλά αντίθετα, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι ,κάποιοι από αυτούς «επέδειξαν θρασύτητα και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων ακόμη και με εκβιαστικούς τρόπους».

Αν το αίτημα Μαρνέρη γίνει δεκτό από την Εισαγγελία, τότε οι 12 προτεινόμενοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θα είναι πλέον υπόλογοι και για κακούργημα, όταν κληθούν σε απολογίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγη:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.