Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

fb gray

Στους δρόμους οι μετανάστες, σε αναβρασμό οι κάτοικοι: «Μπλόκο» στην ανακατασκευή του ΚΥΤ

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες περαμένουν για δεύτερη ημέρα στο δρόμο μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και την τοπική κοινωνία να «βράζει».

Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα, κατά την οποία η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε χωράφια, πεζοδρόμια και πάρκινγκ καταστημάτων, στην περιοχή περιμετρικά του ρημαγμένου καταυλισμού επικρατεί αναβρασμός.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στους διαμένοντες του ΚΥΤ να προχωρήσουν στην ενδοχώρα ενώ οι Αρχές του νησιού κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα, δεδομένων μάλιστα και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Κορωνοϊός: Τι έπαθε ο εθελοντής που έκανε το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορωνοϊός: Τι έπαθε ο εθελοντής που έκανε το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca
Η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια για νερό ή φαγητό στους ανθρώπους, ενώ δεν έχει ξεκινήσει να στήνεται κάποιος καταυλισμός με σκηνές.

Όπως μεταδίδει το lesvosnews.gr, το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, κατέφτασε στην περιοχή της Λάρσου, όπου με την συνδρομή κατοίκων της Μόριας και άλλων χωριών και επιτάσσοντας τα μηχανήματα του Δήμου, έκλεισαν το οδόστρωμα προσπαθώντας να εμποδίσουν τη διέλευση μηχανημάτων του στρατού που έχουν προορισμό το ΚΥΤ της Μόριας για την ανακατασκευή του.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2020/09/10/233901/photos/snapshot/moria_apostoli-2.jpgPHOTO 1 / 10
Μάλιστα, ο Δήμαρχος ο οποίος έχει στα χέρια του και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνουν λόγο για «καμία δομή στο νησί» καλεί όλους τους κατοίκους να συνδράμουν όσο μπορούν στην διαφύλαξη του μπλόκου.

Δείτε φωτογραφίες με το μπλόκο από το lesvosnews.net

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2020/09/10/233901/photos/snapshot/222_52.jpgPHOTO 1 / 4
Προσωρινή διαμονή
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες σκηνές φορτώθηκαν σήμερα με αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Σάμου προκειμένου να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη για την κάλυψη των αναγκών στο ΚΥΤ.

Σήμερα στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή Σίγρι έφτασει αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού όπου θα φιλοξενηθούν ευπαθείς ομάδες και παιδιά. Η περιοχή βρίσκεται 100 χλμ μακριά από τη Μόρια στην άλλη πλευρά του νησιού και όσοι επιλεγούν να μείνουν εκεί θα μεταφερθούν με πούλμαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες και πρόσφυγες θεωρούν ότι το τέλος της Μόριας σηματοδοτεί μια νέα αρχή αυτούς και έχουν την ελπίδα πως θα καταφέρουν να φύγουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2020/09/10/233901/photos/snapshot/moria_apostoli-12.jpgPHOTO 1 / 10
Με τσάρτερ στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα παιδιά
Ολοκληρώθηκε σήμερα, μεε τρεις πτήσεις, η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη των συνολικά 400 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από το κατεστραμμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η μεταφορά των παιδιών ξεκίνησε χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με την πτήση που μετέφερε τα τελευταία 75 προσφυγόπουλα.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2020/09/10/233901/photos/snapshot/moria_apostoli-2.jpgPHOTO 1 / 10
Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους του νησιού.

Παράλληλα, εστάλησαν στο νησί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό να αποκατασταθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης.

 

AP Photo/Petros Giannakouris
Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

 

Υπουργείο Μετανάστευσης: Εντός της ημέρας οι απαραίτητες ενέργειες για στέγαση προσφύγων και μεταναστών
Σε ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει πως εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση, αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση
Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης».

«Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:cnn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.