Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

fb gray

Συζητούν επέκταση της «Γέφυρας»

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη φημολογία για τη χρονική διεύρυνση της επιδότησης για τους πληγέντες από τον κορονοϊό, αλλά δεν αποσαφήνισε εάν η παράταση θα αφορά δυνατότητα υποβολής αίτησης και μετά την 30ή Σεπτεμβρίου ή την παράταση του προγράμματος.
Το υψηλό ενδιαφέρον των δανειοληπτών για τη «Γέφυρα», μέσω της οποίας επιδοτείται μέχρι τον Οκτώβριο 2021 η δόση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε τη φημολογία των τελευταίων ημερών, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 65.000 αιτήσεις και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο αριθμός των αιτούντων θα φθάσει τις 200.000.

Αυτό που δεν αποσαφηνίστηκε είναι αν η παράταση αφορά τη δυνατότητα υποβολής της αίτησης πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου ή τη χρονική επέκταση του ίδιου του προγράμματος, στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι θεσμοί. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, παροτρύνουν τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία να μπουν στη «Γέφυρα», ώστε να μην «κοκκινίσουν» τα δάνειά τους.

 

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό πονοκέφαλο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για τους μεν «ευάλωτους» αποφασίστηκε η αναστολή τους μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε και μπαίνει σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν εξώσεις σε ό,τι αφορά τους πιο αδύναμους, καθώς όποιος δεν μπορεί να κρατήσει το σπίτι του λόγω χρεών, θα μπορεί να συνεχίσει να στεγάζεται σε αυτό έναντι ενοικίου που θα επιδοτείται και έπειτα από 12 χρόνια θα έχει δικαίωμα να το επαναποκτήσει -σημείωσε δε πως «ναι πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί αλλά αυτοί να μην αφορούν τους αδύναμους που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία».

Αναστολή για ευάλωτους
Η αναστολή των πλειστηριασμών θα αφορά μόνο τους ευάλωτους που θα καταθέσουν σχετικό αίτημα στις τράπεζες, το οποίο θα συνοδεύεται με δήλωση για την αποδοχή άρσης του τραπεζικού απορρήτου τους, εφόσον πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια:

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Για κάθε απροστάτευτο τέκνο ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α΄ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να είναι μέχρι 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει κλιμακωτά μέχρι τις 21.000 για νοικοκυριό με πέντε μέλη και άνω.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:efsyn.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.