Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

fb gray

Μηδενικά κρούσματα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Οι μέχρι στιγμής έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων είναι αρνητικοί – Σε 56 ελέγχους, εντοπίστηκαν 7 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 36.000 ευρώ
Μηδενικά είναι τα κρούσματα κορωνοϊού από τους μέχρι στιγμής ελέγχους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ελέγχονται και οι δομές για την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19.

Μέχρι τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 56 έλεγχοι, ενώ μόνο σε επτά από το συνολικό αριθμό μονάδων, που έχουν ελεγχθεί, έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ύψους 36.000 ευρώ. Οι καταγεγραμμένες παραβάσεις αφορούν τη μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού, τη μη τήρηση αρχείου ερωτηματολογίων των εργαζομένων, τη μη τήρηση των μέτρων περί συναθροίσεων στο εσωτερικό των μονάδων, καθώς και την έλλειψη αντισηπτικών. Οι έλεγχοι έχουν, έως τώρα, διενεργηθεί σε μονάδες των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι έλεγχοι γίνονται καθημερινά από κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε γηροκομεία και μονάδες με χρονίως πάσχοντες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο ΕΟΔΥ έχει ελέγξει 69 δομές

Επιπλέον, συνεχίζονται και οι δειγματοληπτικοί μοριακοί έλεγχοι από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 69 έλεγχοι στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στις μονάδες οι οποίες έχουν ελεγχθεί, παρά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες από αυτές τις περιοχές.

«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά»

Σχετικά με το πρόγραμμα ελέγχων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα ελέγχων για την προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε μονάδες φροντίδας. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον ΕΟΔΥ, έχουμε ελέγξει δομές σε όλη την Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού, ενώ μόνο σε έναν μικρό αριθμό μονάδων έχει καταγραφεί η μη τήρηση των μέτρων. Για την ακόμα καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση των ελέγχων, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιά, προχωρήσαμε στη δημιουργία ειδικής ψηφιακής βάσης δεδομένων με άμεση καταγραφή των πληροφοριών και αποτύπωσή τους σε δυναμικό επιχειρησιακό χάρτη».

πηγή protothema.gr

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.