Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

fb gray

ΠΕΝΥ ΞΕΝΑΚΗ: Θέλω ένα αύριο με γιατρειά για όλους και όχι πόνο και οι καλλιτέχνες να μην αντιμετωπίζονται ως αόρατοι σε απόγνωση>>

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  στον Γιάννη Βασιλακόπουλο

Η Πένυ Ξενάκη μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες, στο μαγικό ταξίδι του καλού ελληνικού τραγουδιού, μας έχει ταξιδέψει με μια σαγηνευτική φωνή και με τραγούδια μύθους, ως μούσα των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών. Ητύχη το ΄φερε έτσι και μια συνέντευξη που συζητούσαμε να κάνουμε εδώ και πολυν καιρό, έγινε τελικά εξ αποστάσεως, Αυτό καθόλου δε μειώνει την τιμή για το Nofakenews, τουναντίον πυκνώνει τα μυνήματα που στέλνονται από την κορυφαία ερμηνέυτρια.

<< θέλω ένα άυριο με γιατρειά κι όχι πόνο>> τονίζει η Πένυ Ξενάκη, σημειώνοντας πως<< Προστατεύουμε τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν δώσει την ψυχή τους στην τέχνη.<< Ο κλάδος μας δεν ανήκει σε κάποια ομάδα που λαμβάνει κάποιο επίδομα, είμαστε  εποχιακά και σπανιότατα  εργαζόμενοι.

Αόρατοι σε απόγνωση>>

1. Πένυ συναντιόμαστε, δημοσιογραφικά,σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση καραντίνας διαδέχεται μια δεκαετή οικονομική κρίση. Θα ήθελα λοιπόν να μου δώσεις τη δική σου οπτική .Πόσο όλα αυτά έχουν αλλαξει, ή θα αλλάξει τον κόσμο :

Το σίγουρο είναι ότι ζούμε στιγμές ιστορικές !Άκουγα μικρή τις κουβέντες της γιαγιάς γιά τον πόλεμο, την κατόχη, την δυστυχία...Πέρασε κι η γενιά μας μιά δεκαετία εξαιρετικά σκληρή μέσα από μνημόνια, αφόρητη οικονομική δυσπραγία αλλά και ελπίδα ότι θα βγαίναμε σιγά σιγά από το τούνελ.

91509978 601188897140035 4625985897291055104 n

Και ήρθε ΑΥΤΟ! Αυτό το πραγματικά πρωτόγνωρο που ζούμε όλοι μας, ο πλανήτης όλος! Και δεν είναι μόνο η καραντίνα που πρέπει αναγκαστικά να ενταχθεις για να σωθείς και για να σώσεις συνανθρώπους σου, αλλά το άγνωστο, που δεν ξέρεις πως να το πολεμήσεις ή πως να αμυνθείς... Ο κόσμος μετά από αυτό θα είναι σίγουρα άλλος.Καλύτερος: Ελπίζω. Χειρότερος: Δεν ξέρω... 

Βλέπω με τρόμο να καταλύονται ατομικά και συλλογικά δικαιώματα παντού- με τρομάζει αυτό που γίνεται στην Ουγγαρία- βλέπω με φόβο τα κράτη να κλείνουν τα σύνορα τους στην ανθρωπιά, στην αλληλεγγύη, βλέπω με φρίκη κάποιους να αισχοκερδούν πάνω στην δυστυχία και τον φόβο του κόσμου. Ελπίζω η ΝΥΧΤΑ να μην κρατήσει πολύ, θέλω να ξημερώσει...

 

2. Είσαι<< ανακάλυψη>> του Μίμη Πλέσσα,<< μούσα>> του Γιάννη Σπανού και του Γιώργου Χατζηνάσιου. Υπηρετείς με συνέπεια την τέχνη στην ουσία του πολιτισμού και μακριά από αυτό που λέμε show biz.. Έχει κόστος αυτή η επιλογή:

Είχα την ευλογημένη τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους δημιουργούς. επέλεξα αυτό που αγαπούσα, να υπηρετήσω το τραγούδι όπως το νιώθει η ψυχή μου! Έχω τραγουδήσει σε άπειρες συναυλίες, και ωραίες μουσικές σκηνές.Με κράτησε αξιοπρεπώς η δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα στην κρίση τα πράγματα ζόρισαν πολύ. Τα μεροκάματα λίγα και τα χρήματα ακόμα λιγότερα. Όμως αν μου έλεγες και τώρα τι θα άλλαζα στις επιλογες μου, θα έλεγα τίποτα! Γιατί αυτό που μας καθορίζει, τον καθένα μας ξεχωριστά, είναι το εσωτερικό του <<θέλω>> Κι εγώ αυτό που << θέλω>> είναι τα αγιασμένα που τραγουδώ.

 

3. Καλλιτέχνες του δικού σου βεληνεκούς που δεν έχουν επιλέξει την νύχτα ως μόνιμο πεδίο έκφρασης, πόσο  έυκολη πρόσβαση έχουν σε αυτό που λέμε << κασέ>> και στα χρήματα που σε κάνουν να νιώθεις λίγο πιο άνετη σε καιρούς κρίσης: Ποιά είναι η πραγματική εικόνα:

Το <<κασέ>>  δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου.Και (δυστυχώς να πω:) δεν με αφορούσε ιδιαίτερα γιατί ήταν αξιοπρεπέστατο. Ήθελα κυρίως να είμαι σωστή στην δουλειά μου, να νιώθω ναι περνάω καλά με τους συνεργάτες μου. Τώρα η κατάσταση είναι δραματική. το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε αν και πότε θα μπορέσουμε να έρθουμεξανά σε επαφή με τον κόσμο, πότε θα μπορέσουμε να πάρουμε κάποιο μεροκάματο. Ο κλάδος μας δεν ανήκει σε κάποια ομάδα που λαμβάνει κάποιο επίδομα, είμαστε εποχιακά  και σπανιότατα εργαζόμενοι. Αόρατοι σε απόγνωση.

4.  Μίλησε μου για τους ογκόλιθους που συνεργάστηκες και πες μου ποιές ήταν οι συνθήκες, δίπλα στον Πλέσσα το Σπανό και τον Χατζηνάσιο...

Τι να πρωτοπώ!  Ο Μίμης Πλέσσας με  σύστησε για πρώτη φορά στον κόσμο!Συνεργαστήκαμε με τον  αγαπημένο μου για πολλά πολύτιμα χρόνια! Με τον Γίωργο Χατζηνάσιο επίσης μας συνδέουν πολλές συνεργασίες και μια ζεστή φιλία. Με τον Γίαννη μου, έζησα μια ζωή κοντά του,  δεν ήμασταν απλά συνεργάτες, ήταν το <<σπίτι μου>>! Αλήθεια δεν μπορώ  να διαχειριστώ την απώλεια του, με πονάει, πολύ.. Οφείλω να αναφερθώ και στον Μάνο Χατζιδάκι με τον οποίο ευλογήθηκα να συνεργαστώ στους Αγώνες της Κέρκυρας, στον Κώστα Χατζή, τον Μάριο Τόκα, τον Γίωργο Κατσαρό, τον Γιώργο Μαρίνο,τονΑντώνη Καλογιάννη με τους οποίους για σειρά ετών είχα αλησμόνητες συνεργασίες. οι συνθήκες με όλους αυτούς τους υπέροχους δασκάλους  ήταν πάντα σκληρή δουλειά ( που όμως ΄ήταν μόνο χαρά), και μάθημα πολύτιμο.

 

91250327 531268040868081 7389495171253010432 n

5. Ας κλείσουμε με ένα μήνυμα σου στους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Εσυ πως περνάς μένοντας στο σπίτι:

Σιγουρα πεθύμησα τους φίλους, τους δικούς μου ανθρώπους που δεν μπορώ να δω, τις αγκαλιές, το μοίρασμα. Είναι δύσκολο. Έχω όμως πέντε γατιά κι ένα σκυλί( όλα μαζεμένα από τον δρόμο), η φροντίδα τους και η φασίνα στο σπίτι είναι καθημερινή και αναγκαία, ξεδίνω λίγο με αυτά. Μεσα στην κλεισούρα προσπαθώ να ενημερώνομαι για όλο αυτό που περνάμε, μέσα από  το διαδίκτυο κυρίως και απο εκπομπές ( όταν πετυχαίνω καμμία αντικειμενική, πράγμα σπάνιο) . Βλέπω τα βιντεάκια που ανεβάζουν αγαπημένοι συνάδελφοι και τους χαίρομαι πραγματικά. Εγώ πάλι δεν μπορώ, πολύς ο πόνος, η αγωνία, η ανασφάλεια. Ας έχουμε όμως υπομονή, τεράστια αντοχή και πίστη ότι θα ξημερώσει κάτι αλλιώτικο και πιο φωτεινό, γιατι το σκοτάδι δεν κρατάει πολύ... 

Προστατεύουμε τους  ευάλωτους ανθρώπους γύρω μας και τον εαυτό μας, μένουμε σπίτι. Θέλω το αύριο να μην έχει πόνο, μόνο γιατρειά!

 

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Δε μοιραζόμαστε προσωπικές σας πληροφορίες με τρίτους.