ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ : Ο Κινκ – Κογκ, ένα απόκοσμο τέρας, ή ένας ερωτευμένος γορίλας;

king kong

Advertisement

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Ο Κινκ – Κονγκ, το θηριώδες, απόκοσμο ον που ταξιδεύει σε μύθους και αφηγήσεις, περισσότερων από 90 ετών, ως τέτοιο ξεκίνησε την … περπατησιά του σε αράδες γραφτής διήγησης, πολλά χρόνια πριν σκεπάσει με την παρουσία του, τα κινηματογραφικά πλατώ, ως ένα απόκοσμο μεν, αλλά ευαίσθητο και βαθιά συναισθηματικό πλάσμα. Έτσι τουλάχιστον τον σκάρωσε με τη γραφίδα του, ο Άγγλος συγγραφέας Έντγκαρ Γουάλας περί τα τέλη του 19ου αιώνα, έτσι τον μετέφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μίριαν Κούπερ. Το Μάρτιο του 1932, ο Κούπερ θέλησε να κάνει μια διασκευή στο διάσημο παραμύθι ”Η πεντάμορφη και το τέρας” σε ασπρόμαυρη βερσιόν με απόλυτα ερωτικό υπόστρωμα, πολλά χρόνια πριν το θηριώδες πλάσμα καταχωρηθεί από ειδικούς και μη στους ήρωες των ταινιών απόλυτης καταστροφής.
Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ο βασιλιάς Κονγκ ζει στο φανταστικό νησί Σκαλ του Ειρηνικού Ωκεανού, μαζί με άλλα υπερμεγέθη όντα και λατρεύεται σαν θεός από τους ντόπιους. Εκεί τον ανακαλύπτει ένα αμερικανικό κινηματογραφικό συνεργείο, τον αιχμαλωτίζει και τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να τον εκθέσει ως το «Όγδοο Θαύμα της Ανθρωπότητας».

Ο Κινγκ Κονγκ, όμως, είναι ερωτευμένος με την ξανθιά ηθοποιό Αν Ντάροου, η οποία συνόδευε το συνεργείο στο εξωτικό νησί. Όταν νοιώθει ότι η αγαπημένη του απειλείται, δραπετεύει από τα δεσμά του και αφού την απαγάγει, βρίσκει καταφύγιο στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης εκείνη την εποχή, πολύ πριν χτιστούν οι ”καταραμένοι” δίδυμοι πύργοι, για να την προστατεύσει. Οι αρχές θα παρεξηγήσουν τις προθέσεις του και θα στείλουν εναντίον του ένα ολόκληρο σμήνος αεροπλάνων, που θα τον εξουδετερώσουν. Έτσι θα τελειώσει, άδοξα και από τα σπάργανα της, μια ερωτική ιστορία – αυτό ήθελε να φτιάξει ο Γουάλας όταν η φαντασία του γέννησε και η πένα του ”απαθανάτισε” τον φοβερό και τρομερό εξωπραγματικό γορίλα. Δεν τα κατάφερε όμως απόλυτα να τον κληροδοτήσει έτσι στην αιωνιώτητα.

Με την πάροδο των ετών, ο Κινγκ Κονγκ έγινε ένας από τους πιο διάσημους ήρωες της μεγάλης οθόνης. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητες ταινίες, κινούμενα σχέδια, κόμικς, βιβλία, βιντεοπαιγνίδια, θεματικά πάρκα, ακόμη και για θεατρικό έργο. Οι δημιουργοί τους τον αντιμετώπισαν είτε ως ένα αφηνιασμένο τέρας, είτε ως ένα τραγικό αντιήρωα.

Ένα ακόμη κινηματογραφικό πλάσμα που ξεκίνησε διαφορετικά από την λογοτεχνική του αφετηρία και κατέςληξε ένα υπερμεγέθες φόβητρο, αποκρουστικό και κατά πολλούς παρεξηγημένο…

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement