Εφορία: Πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής ένσταση για το τεκμαρτό εισόδημα

eisodimata 2 1

Advertisement

Mόνο οι 31 ελεύθεροι επαγγελματίες από τους 15.765 έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής ένσταση για το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η Εφορία, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Το πλήθος αυτό αντιστοιχεί στο 0,2% των ελεύθερων επαγγελματιών που έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.

Δηλαδή  οι παραπάνω ζητούν να γίνει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος προκειμένου να αποδειχθεί πως  το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό. Επίσης, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για  την αμφισβήτηση των τεκμηρίων πως θα πρέπει να υποβάλλουν στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κλπ) ενώ η Εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήματα από κάθε πηγή καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.

Διευκρινίζεται δε πως ο υπόχρεος θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο για το τεκμαρτό εισόδημα ακόμη και εάν υποβάλλει σχετικό αίτημα αμφισβήτησης καθώς δεν ακυρώνεται αυτόματα το εκκαθαριστικό. Ενώ ο τελικός λογαριασμός  του φορολογουμένου σε αυτήν την περίπτωση θα εκδοθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 χρόνο.

Ωστόσο η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους σχεδόν 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για την  υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έδειξαν πως:

  • Μόνο το 3,84% των υπόχρεων έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.
  • Συνολικά 253.759 φορολογικές δηλώσεις έχουν εκκαθαρισθεί και ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

-Το εκκαθαριστικό του 52,68% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικό δηλαδή δεν περιλαμβάνει καταβολή αλλά ούτε επιστροφή φόρου. Αυτό αφορά 133.680 φορολογούμενους.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement