21.5 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 | 12:22:28μμ
Αρχική Οικονομια Κραυγή αγωνίας από επιχειρηματίες της εστίασης – Το 80% εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης

Κραυγή αγωνίας από επιχειρηματίες της εστίασης – Το 80% εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στον κλάδο της εστίασης κυρίως για όσους επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται εντός Αττικής καθώς φαίνεται να εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες για μια χρηματοδότηση όλων των επιχειρήσεων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων που έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια Αττικής.

Όπως λέει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης «σε επαφές με παράγοντες της Περιφέρειας διαπιστώθηκε χωρίς να έχουν γίνει επίσημα ανακοινώσεις, ότι οι προϋποθέσεις και οι όροι που μπαίνουν για χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφήνουν απ έξω το 80% των επιχειρήσεων εστίασης. Εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή ενημερώσει και υποβάλει προτάσεις και συγκεκριμένο σχέδιο αλλά απ ότι φαίνεται μένουμε απ έξω. Με δάνεια και επιστρεπτέες προκαταβολές που στην ουσία είναι δάνεια δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο από όλους του κλάδους. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει η εστίαση, ούτε το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο θα ανοίξει όταν θα έρχει η ώρα. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει σχέδιο. Αν υπήρχε σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης θα το γνωρίζαμε και αυτό μας έχει προβληματίσεις πάρα πολύ».


Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα «έρθει ΕΣΠΑ για την εστίαση», ο κ. Δαβερώνης δηλώνει άγνοια και τονίζει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.

«Ακούμε πολλά, αλλά το μόνο που έχουμε δει είναι το να μην πληρώνουμε ενοίκια κι αυτό από τον Ιανουάριο, την αναστολή των υπαλλήλων μας και το πρόγραμμα της Περιφέρειας που μας έχει αφήσει απέξω. Αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι από τη στιγμή που είμαστε κλειστά με κυβερνητική απόφαση είναι σωστό είναι το μέτρο. Χρηματοδοτικό εργαλείο όμως δεν υπάρχει».

Ακούγεται ότι η εστίαση όταν ανοίξει θα τεθούν και πάλι κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα αυτών που τέθηκαν και πέρυσι.

Ο κ. Δαβερώνης επισημαίνει ότι πέρυσι αντιμετωπίστηκε το θέμα ότι κάποιοι επιχειρηματίες δεν είχαν επαρκή χώρο για να ανοίξουν και να είναι ταυτόχρονα και βιώσιμοι και γι αυτό δεν άνοιξαν.

«Εμείς θέλουμε και μπορούμε να τηρήσουμε τους κανόνες. Η εμπειρία έδειξε ότι οι επιχειρήσεις που είχαν αρκετό χώρο δούλεψαν. Δεν μπορέσαμε όμως να λύσουμε το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν εξωτερικούς χώρους ή είχαν ελάχιστο. Αν αυτό συνεχιστεί αυτό για πολύ δεν θα μπορέσουν να αντέξουν όλοι».

Ο κ. Δαβερώνης είναι επιφυλακτικός στο να κάνει προβλέψεις για πιθανά σενάρια για το μέλλον της εστίασης και τονίζει ότι θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το που πάει ο κλάδος όταν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του.

Η εστίαση έχει 85.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά και από αυτές οι 23.000 είναι στην Περιφέρεια Αττικής και απασχολεί πανελλαδικά 350.000 εργαζόμενους.

«Αν δεν υπάρξει σχεδιασμός και αν δεν δοθούν σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν θα αντέξουν όλοι».

Πηγή: cnn.gr

Παρόμοια Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δίκη στο ΣτΕ για τις πορείες

Με τη διαδικασία της πρότυπης (πιλοτικής) δίκης διεξάγεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η δίκη για την προσφυγή 46 πολιτών της Θεσσαλονίκης...

Στη Βουλή σήμερα η συζήτηση για πανδημία και οικονομία

Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά από πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά. Η Συζήτηση προ...

Ταϊβάν: Τρένο συγκρούστηκε με ΙΧ – Τουλάχιστον 36 νεκροί

Σοκ προκαλεί το πολύ νεκρό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην Ταϊβάν. Ο επιβατικός συρμός εκτροχιάστηκε μέσα σε τούνελ στο...

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Έως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις – Ποιοι την δικαιούνται

Τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης...