POS: Πάνω από 255.000 επιχειρήσεις έχουν διασυνδέσει τα τερματικά με τις ταμειακές μηχανές ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού εντός Απριλίου

ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Advertisement

Πάνω από 255.000 είναι οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης.

Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται δε πως το υπολειπόμενο περίπου 10% των επιχειρήσεων αφορά σε:

  • εποχικές επιχειρήσεις, που έχουν περιθώριο να διασυνδεθούν μέχρι και την ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους,
  • επιχειρήσεις που ούτε έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός Απριλίου και οι οποίες είναι πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων. Ήδη από αύριο, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνίες, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, με τις εν λόγω επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των διασυνδέσεων έχει ενταθεί, καθώς ολοκληρώνονται περί τις 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως. Με τους ρυθμούς αυτούς και με τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, αναμένεται πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα, με στόχο την εύρυθμη ολοκλήρωση του εμβληματικού αυτού έργου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους τεχνικούς και τις επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπίζονται και να διορθώνονται τυχόν αρρυθμίες ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία. Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψιν όλες οι ανησυχίες και οι προτάσεις των επαγγελματικών φορέων προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί ομαλά και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το είπαμε, το κάναμε! Το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ολοκληρώνεται εντός του χρονοδιαγράμματος. Κανείς δεν μας πίστευε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Τα στοιχεία όμως επιβεβαιώνουν ότι περίπου το 90% των επιχειρήσεων είτε έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση είτε έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν εντός του Απριλίου. Καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς πλέον η τήρηση της προθεσμίας είναι και ζήτημα δικαιοσύνης σε σχέση με εκείνες τις επιχειρήσεις που έσπευσαν να διασυνδεθούν. Η ΑΑΔΕ θα επικοινωνήσει, τις αμέσως επόμενες ημέρες, με όσους δεν έχουν ακόμη διασυνδεθεί προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτό οφείλεται σε ανωτέρα βία. Προχωράμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Είμαστε πια στο τέλος μιας δύσκολης όσο και σημαντικής διαδρομής. Το έργο της διασύνδεσης των POS προχωρά απρόσκοπτα και ολοκληρώνεται εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, όπως το θέσαμε εξαρχής στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι ένα έργο μεγάλο, κρίσιμης σημασίας και δεν κάναμε ούτε ένα βήμα πίσω. Σε πείσμα όσων διαβάλλουν την κυβέρνηση, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν και στην ουσία να εμποδίσουν την υλοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, είπαμε ότι η διασύνδεση ταμειακών και POS θα είναι μονόδρομος από εδώ και πέρα. Χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς συμβιβασμούς, προς όφελος κάθε φορολογούμενου και ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Με μεθοδικότητα, επιμονή και σε στενή καθημερινή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ένα πολύ σημαντικό και πολυσύνθετο έργο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γίνεται πραγματικότητα. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS συμπληρώνει την ψηφιακή μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε με την πλατφόρμα myDATA και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία του έργου μέχρι να διασυνδεθούν όλα τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων με τα POS, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που έχει τεθεί».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement