Έντι Ράμα: Η διαδρομή από το μπάσκετ και το Παρίσι στην πολιτική

rama1

Advertisement

Τα ναρκωτικά, οι ξυλοδαρμοί και ο τίτλος του καλύτερου δημάρχου στον κόσμο!

του Γιάννη Κορωναίου 

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προκάλεσε και προκαλεί πλήθος αντιδράσεων στη χώρα μας. Η πρόσφατη ομιλία του στο Γαλάτσι, τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα την ακολούθησαν σε συνδυασμό με την υπόθεση Μπελέρη, αλλά και οι αλυτρωτισμοί που προέβαλλε μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες συμπατριώτες του, επανέφεραν στο προσκήνιο τον κάποτε μπασκετμπολίστα της Εθνικής Αλβανίας, με κάποιους να θυμούνται την ελληνική καταγωγή της μητέρας του, άλλους τις κατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων του για “μπλεξίματα” με ναρκωτικά και άλλους την βράβευση του ως καλύτερο δήμαρχο του πλανήτη το μακρινό 2004.

Η χειμαριώτικη καταγωγή και τα πρώτα χρόνια

Ο Έντι Ράμα είναι αντικειμενικά μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Πολυτάλαντος και δραστήριος, με φήμη που ξεπερνά τα αλβανικά σύνοραόχι πάντα με θετικές αναφορές, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής της γείτονος την τελευταία 20ετία. Με ορκισμένους φίλους και εχθρούς, με πολλούς να έχουν κάνει την ίδια διαδρομή αντίστροφα, καταφέρνει να έλκει το ενδιαφέρον όλων, από τους ταλαιπωρημένους ομοεθνείς του στο Φίερι και την Αυλώνα μέχρι τον Τζορτζ Σόρος και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Γεννήθηκε το 1964 με πατέρα τον Δυρραχιώτη γλύπτη Κριστάκ Ράμα και μητέρα τη γιατρό Ανέτα (Άννα) Κολέκα από την ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας. ο πανύψηλος Έντβιν, πριν γίνει Έντι, ασχολήθηκε με το μπάσκετ, υπήρξε καλαθοσφαιριστής της Δυναμό για πολλά χρόνια παίρνοντας εθνικά πρωταθλήματα και μέλος της εθνικής Αλβανίας. Παράλληλα ανέπτυξε κοινωνική και πολιτική δράση, πριν τελειώσει καν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η κατάρρευση του Κομμουνισμού και οι αναζητήσεις για την επόμενη ημέρα στην Αλβανία τον φέρνει στο σοσιαλιστικό κόμμα, όμως παρότι… πιτσιρικάς είναι συγκρουσιακός με αποτέλεσμα να εκπαραθυρωθεί με απόφαση Μπερίσα, “εγκαινιάζοντας” μια πολύχρονη κόντρα. Ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα για λίγο στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων, εκδίδει φιλοσοφικά βιβλία και παντρεύεται την Ματίλνα Μακότσι με την οποία αποκτά έναν γιο. Όμως η μεταχοτζική Αλβανία είναι μικρή για να τον κρατήσει και φεύγει για το Παρίσι, όπου μπαίνει σε κύκλους καλλιτεχνών, εικαστικών και ηθοποιών. Δεν ξεχνά όμως την Αλβανία, όπου συχνά πυκνά επιστρέφει για να δηλώσει το πολιτικό παρών. Μάλλον θορυβωδώς, αν ληφθεί υπόψη πως σε ένα από τα ταξίδια στην πατρίδα το 1997 πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί.

Ο καλύτερος δήμαρχος και η αρχή του θριάμβου

Έχοντας αναγνώριση ως εξέχον μέλος των αποδήμων, το 1998 ο τότε πρωθυπουργός Φατός Νάνο του προτείνει το υπουργείο Πολιτισμού. Στη διετή θητεία κερδίζει πολιτικούς πόντους και τον Οκτώβριο του 2000, έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε τη δημαρχεία των Τιράνων ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αναμορφώνει τη σοβιετικώνχαρακτηριστικών πρωτεύουσα, κατεδαφίζει (από τότε το είχε…φετίχ) δεκάδες παράνομα κτίρια και αναδεικνύει τα λιγοστά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα της πόλης.

rama2

Θα κερδίσει δυο ακόμα θητείες στη δημαρχία, και θα χάσει οριακά το 2011, έχοντας καταφέρει να ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Δήμαρχος 2004 στον διαγωνισμό του βρετανικού CITYMAYORS. Στο πλαίσιο του δυαδισμού του, θα κατηγορηθεί για κατάχρηση δημόσιων πόρων, ωστόσο στη δικαστική συνέχεια της υπόθεσης θα ανακηρυχθεί αθώος, χωρίς να συμφωνούν με την απόφαση της Δικαιιοσύνης όλες οι πλευρές.

Η φιλία με τον Γιώργο Παπανδρέου και η προσφυγή για την ΑΟΖ

Το 2011, όταν δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί, καταλαβαίνει πως έρχεται η ώρα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Άλλωστε ήταν πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος από το 2005, προτιμώντας όμως να παραμείνει για κάποια χρόνια στη σιγουριά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ίδια περίοδο έχει ανατείλει το άστρο του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι “σύντροφοι” στο σοσιαλιστικό κόμμα Παπανδρέου και Ράμα θα έρθουν από την αρχή κοντά. Ο πρώην πρωθυπουργός θα συστήσει τον Ράμα στην Ευρώπη και τους ηγήτορες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και οι δυο τους θα έχουν τακτική επικοινωνία, στο βραχύβιο διάστημα που ο ΓΑΠ ήταν πρωθυπουργός και ο Ράμα ετοιμαζόταν να ανέβει με τη σειρά του στο άρμα της εξουσίας.

rama3
Εντι Ράμα και Γιώργος Παπανδρέου στο Συνέδριο της Σϋμης

Αυτό θα επιτευχθεί το 2013, όταν ο Γιώργος θα είναι από τους πρώτους που θα του ευχηθεί, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πια. Η σχέση θα συνεχιστεί, αφού ο Έντι Ράμα έχει έρθει προσκεκλημένος στο Συνέδριο της Σύμης και έχει μιλήσει σε εκδηλώσεις.

Στην πρώτη μεγάλη εκλογική επιτυχία του, ο Έντι Ράμα έχει απέναντι τον ορκισμένο εχθρό Σαλί Μπερίσα. Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση, ο Ράμα θα φροντίσει να “γκρεμίσει” το οικοδόμημα Μπερίσα στα πάντα! Ανάμεσα τους και την εξέλιξη στις ελληνοαλβανικέ σχέσεις, που είχαν φέρει ως αποτέλεσμα τη συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ ανάμεσα στα δυο κράτη το 2009, συμφωνία την οποία είχε προσβάλει ήδη ως αντιπολίτευση ο Ράμα, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου! Ο Ράμα είχε προσφύγει κατά της Συμφωνίας στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, «παρασύροντας τη χώρα σε μια ωμή παραβίαση της βασικής διεθνούς αρχής pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), αλλά και περιφρόνηση των υποχρεώσεών της ως συνδεδεμένης με την Ε.Ε. χώρας» όπως έγραφε ο πρώην ΥΠΕΞ Γ. Βαληνάκης, του οποίου η υπογραφή ήταν στη συμφωνία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα μείζονος σημασίας για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις έχει παραπεμφθεί στη Χάγη, κοινή απόφαση που ελήγφθη το 2020 στην επίσκεψη του τότε Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στα Τίρανα.

Ο Μπελέρης, ο Σόρος και οι ελληνικές περιουσίες στη Ριβιέρα…

Οι Βορειοηπειρώτες και κυρίως ο Φρέντι Μπελέρης γνωρίζουν καλά και από πρώτο χέρι τις “τουριστικές business” της κυβέρνησης Ράμα και των επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτές. 

Rama Mitsotakis


Ο σχεδιασμός υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στο παραλιακό μέτωπο της λεγόμενης Αλβανικής Ριβιέρα περιλαμβάνει την ακτογραμμή των Αγίων Σαράντα. Στα Εξαμήλια λέγεται πως έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Ο Ράμα διαθέτει στενές σχέσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ο ίδιος, “παντοκράτωρ” στην Αλβανία την τελευταία εικοσαετία, έχει αναπτύξει δίκτυο υποστηρικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τον Τζορτζ Σόρος να έχει περίοπτη θέση σε αυτό.

Ωστόσο σημαντικό κεφάλαιο στα σχέδια Ράμα αποτελεί ο γαμπρός τους Ντ. Τραμπ, Τζάρετ Κούσνερ, πρώην ανώτερος σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επί προεδρίας… πεθερο΄πυ του. Αξιοποιώντας τις γνωριμίες που έκανε στο πλευρό του , ο Κούσνερ είναι επικεφαλής του επενδυτικού fund -με πολλά δις αραβικών κεφαλαίων, ανάμεσα τους και απο το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, όταν ο ίδιος συμμετείχε στην προετοιμασία των περίφημων Συμφωνιών του Αβραάμ- Affinity Partners. Η εταιρεία με έδρα το Μαϊάμι σχεδιάζει να μετατρέψει το νησί Σάσων της Αλβανίας σε μια υπερπολυτελη κοινότητα οικολογικών θερέτρων, όπως είπε ο Κούσνερ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.«Το νησί Σάσων είναι μια από τις πιο παρθένες και μοναδικές ακτές που έχω δει οπουδήποτε στον κόσμο» ήταν τα λόγια του Κούσνερ παρουσιάζοντας την ιδέα, το οποίο είχε αποκαλύψει με δυο συναδέλφους του διπλωμάτες όταν ακόμα υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο…

Ο ίδιος ο Έντι Ράμα, λίγες ώρες πριν το επεισόδιο με τη δημοσιογράφο, είχε παρουσιάσει την επένδυση Κούσνερ. Οι ερωτήσεις Μέτα για τα ωφέλη του αλβανικού κράτους από τη συμφωνία με τον Κουσνέρ οδήγησαν στην απαράδεκτη βίαιη επίθεση του Ράμα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement