Νέα Δημοκρατία: Ετοιμάζεται για μάχη με τη δεξιά…

mitsotakis nd

Advertisement

Προετοιμάζονται άπαντες σε Μαξίμου και Πειραιώς για μια δύσκολή και επίπονη εκλογική μάχη με τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει αξιοσημείωτη διαρροή ψήφων σε Ελληνική Λύση και Νίκη αλλά και στη Φωνή Λογικής ενώ καταγράφονται ακόμη οι Σπαρτιάτες.
Η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24 που αφορά στη Βόρεια Ελλάδα έδωσε ευρήματα που κάποιους τους σόκαρε. Σύμφωνα με την έρευνα, η Νέα Δημοκρατία  συγκεντρώνει ποσοστό 25,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 15%, και στην τρίτη θέση είναι η Ελληνική Λύση με ποσοστό 12,6%! Προηγείται, δηλαδή, έστω και οριακά του ΠΑΣΟΚ (12,4%.) ενώ και η Νίκη κινείται υψηλά, στο 6,1%.
Και με αυτά τα ευρήματα δικαιολογείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από το βήμα του 15ου πανηγυρικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, εξέπεμψε ένα αγωνιώδες μήνυμα για την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων της “γαλάζιας παράταξης ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Και, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έθεσε στο στόχαστρο του την Ελληνική Λύση και τον Κ. Βελόπουλο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alcο για τον Alpha,  η Νέα Δημοκρατία έχει τη  μεγαλύτερη διαρροή
ψηφοφόρων προς την Ελληνική Λύση (7%), και ακολούθως προς τη Νίκη (4%), τους
Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου (3%), το ΠΑΣΟΚ (2%) και τη Φωνή Λογικής της
Αφροδίτης Λατινοπούλου (1%). Βάσει της έρευνας, 1 στους 3 ψηφοφόρους της ΝΔ του 2023 έχει απομακρυνθεί από το κυβερνών κόμμα και κατευθύνεται ως επί το πλείστον “δεξιότερα”.
Οι Σπαρτιάτες “ρυθμιστές”
Η κάθοδος των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές ή η απαγόρευση της καθόδου τους αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ, ακόμη κι αν τη ψήφισαν στις τελευταίες κάλπες. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως αν το κόμμα των Σπαρτιατών αποκλειστεί από τις ευρωεκλογές, οι 243.992 ψηφοφόροι του(4.68%) μόνο προς το κυβερνών κόμμα δεν θα κατευθυνθούν.
Το ζήτημα των Σπαρτιατών έχει εξελιχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετά και την άσκηση ποινικής από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ενόψει των αποφάσεων του Εκλογοδικείου για τις προσφυγές εναντίον Σπαρτιατών βουλευτών. Πλέον στο κόμμα έχουν μείνει επτά βουλευτές από 12, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Μανούσου, του Γιάννη Δημητροκάλλη και του Διονύση Βαλτογιάννη, (σ.σ. έχουν ανεξαρτητοποιηθεί εδώ και μήνες ο Κ. Φλώρος
και ο Χαρ. Κατσιβαρδάς επίσης).
Οι συνταγματολόγοι πάντως έχουν διχαστεί για το τι μέλλει γενέσθαι με τις έδρες των Σπαρτιατών. Από τη μια πλευρά είναι οι συνταγματολόγοι που λένε ότι δεν μπορεί αναδρομικά να ακυρωθεί η συμμετοχή του κόμματος αυτού στις εκλογές. Υπάρχει όμως και η άποφη που λέει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές ξανά στην επικράτεια. Και υπάρχει και  η επικρατέστερη άποψη, που λέει ότι σε περίπτωση
που κριθεί παράνομη η συμμετοχή, οι έδρες θα μοιραστούν στα άλλα κόμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία των Σπαρτιατών διαπραγματεύεται τις εξελίξεις και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς είναι σαφές σε όλους ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα έχουν πολιτικό χαρακτήρα και αντίκτυπο. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία των Σπαρτιατών φέρεται να…”απειλεί” ακόμη και με παραίτηση όλων των βουλευτών πριν από την απόφαση του εκλογοδικείου, προκαλώντας έτσι εθνικές εκλογές στις 12 μεγάλες περιφέρειες που έχουν εκλεγεί οι

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement