Ρεύμα: Δεν πέρασαν οι μειώσεις στους λογαριασμούς – ΔΕΔΔΗΕ: Οι καταναλωτές πληρώνουν τις ρευματοκλοπές!

ΡΕΥΜΑ

Advertisement

Του Γιάννη Κορωναίου

Οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 20% τουλάχιστον στο Χρημτιστήριο Ενέργειας τον Μάρτιο, όμως τα τιμολόγια Απριλίου παρέμειναν είτε αμετάβλητα, είτε είχαν και μικρές αυξήσεις!

Δυσάρεστα εξεπλάγησαν οι καταναλωτές από τα τιμολόγια Απριλίου, τα οποία είτε έμειναν αμετάβλητα, είτε εμπεριείχαν μικρές αυξήσεις στην πλειονότητα τους και μόνο λίγα κατέγραψαν μειώσεις.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, μέσα στον Μάρτιο καταγράφηκε η αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής του ρεύματος περίπου στο 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156 ευρώ το Φεβρουάριο (μείωση 19,5 %) και 276,89 ευρώ το Δεκέμβριο (μείωση 55 %).

Με αυτά τα δεδομένα, όλοι ανέμεναν πτώση στις τιμές των τιμολογίων και σε όλους τους παρόχους. Ωστόσο η έκδοση των λογαριασμών έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές. Τα τιμολόγια, παρά τη μεγάλη πτώση στην χονδρική του ρεύματος, παρέμειναν είτε σταθερα, είτε είχαν μικρές αυξήσεις, με τις εξαιρέσεις των μειωμένων τιμών να είναι ελάχιστες σε όλο το φάσμα παρόχων-”χρωμάτων” τιμολογίων!

Στα δυο δις. οι ρευματοκλοπές!

Στις εύλογες απορίες των καταναλωτών και των καταναλωτικών οργανώσεων, η απάντηση δόθηκε από το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής: Οι καταναλωτές επωμίζονται τις απώλειες εσόδων από παράνομες συνδέσεις… Ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε εκκαθάριση της “ζημιάς” για την περίοδο 2021-2022 και “έκοψε κοστούμι” στους καταναλωτές 500 εκατ. ευρώ, πλέον του 1,6 δις. ευρώ που είχε χρεωθεί μέχρι τώρα στους συνεπείς πολίτες!

Και αυτή η εξαπάτηση “καλύπτεται” με τη δικαιολογία του ΔΕΔΔΗΕ, πως ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του κόστους των ρευματοκλοπών, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι καταναλωτές!

Και ο καταναλωτής φτάνει ενώπιον του πλήρους παραλογισμού, να γίνεται… συνέταιρος στις ζημιές του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, όχι όμως στα κέρδη, που διαφημίζουν εδώ και καιρό, ούτε βέβαια στους μεγάλους μισθούς των στελεχών τους.

Μοιραία θυμάται τις πομπώδεις εξαγγελίες του κ. Σκυλακάκη “ο ΔΕΔΔΗΕ πιάνει δυο ρωμαϊκές λεγεώνες κάθε χρόνο”, αναφερόμενος στους ρευματοκλόπους που συλλαμβάνονται. Αλήθεια αυτοί οι επιτήδειοι, ανάμεσα τους επιχειρήσεις, γνωστά καφέ και ιδιοκτήτες πολυτελών οικειών δεν θα πληρώσουν τη ρευματοκλοπή και τα πρόστιμα που απορρέουν απ’ αυτήν;

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement