Ο άνθρωπος που… μοίρασε χρήματα με την εφεύρεσή του!

John Shepherd Barron

Advertisement

Επιμέλεια Γιάννης Ελευθερίου

Ήταν ο άνθρωπος που μέσω της εφεύρεσής του… μοίρασε χαρτονομίσματα στους συνανθρώπους του. Για να μιλήσουμε κυριολεκτικά,  ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε το πρώτο αυτόματο ταμείο, γνωστό ως ΑΤΜ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η έμπνευση του ήρθε στο μπάνιο του σπιτιού του: Σκέφτηκε να κατασκευάσει έναν αυτόματο πωλητή σοκολάτας και λίγα λεπτά αργότερα αποφάσισε να αντικαταστήσει τη σοκολάτα με μετρητά!

Ο λόγος για τον Σκωτσέζο οικονομολόγο Τζον Σέφερντ – Μπάρον που πέθανε σαν σήμερα 15 Μαΐου του 2010.

Hand of man with credit card, using a ATM

Αναλυτικότερα, τον Σεπτέμβριο του 1967, ο Σέφερντ έδωσε  μια συνέντευξη για το BBC, κατά την οποία αποκάλυψε πώς τον ενέπνευσε η ιδέα για το ΑΤΜ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η ιδέα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Παρίσι. Επειδή ήθελε να αναλάβει μερικά χρήματα από το τοπικό τραπεζικό κατάστημα, αλλά αυτό ήταν κλειστό και δεν μπορούσε να ανταλλάξει χρήματα, σκέφτηκε πώς θα ήταν εξαιρετικό αν υπήρχε μια αυτόματη συσκευή που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να αναλαμβάνουν μετρητά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Όπως προαναφέρθηκε, η έμπνευση του ήρθε στο μπάνιο του σπιτιού του: Σκέφτηκε να κατασκευάσει έναν αυτόματο πωλητή σοκολάτας και λίγα λεπτά αργότερα αποφάσισε να αντικαταστήσει τη σοκολάτα με μετρητά. Είχα την ιδέα του αυτόματου πωλητή σοκολάτας, με τη μόνη διαφορά ότι θα άλλαζα τη σοκολάτα με μετρητά, είπε στη συνέντευξή του.

Η ιδέα του Σέφερντ συνδυάστηκε με την υπάρχουσα τεχνολογία και οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ΑΤΜ που τοποθετήθηκε σε τράπεζα στο Λονδίνο το 1967. Αυτός ο καινοτόμος τρόπος ανάληψης χρημάτων άλλαξε δραστικά τον τρόπο που οι άνθρωποι πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές και έγινε αρχέτυπο για τους μελλοντικούς ΑΤΜ που αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο.

ΑΤΜ

Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων άρχισε να λειτουργεί στις 27 Ιουνίου 1967 σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο ‘Ενφιλντ του βόρειου Λονδίνου, η οποία είχε παραγγείλει άλλα πέντε.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ρεγκ Βάρνι, που πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική κωμωδία “On the Buses”, ήταν ο πρώτος που έκανε ανάληψη χρημάτων από το νέο μηχάνημα.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα ΑΤΜ τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1980, από την Alpha Bank το 1983 και την Citibank το 1985. Ωστόσο, ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται ευρέως την επόμενη δεκαετία.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement