24.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 | 05:27:07πμ
Αρχική Πολιτική «Αερομαχίες» στην ΚΟ της ΝΔ για τα Rafale – Καβγάς Γκιουλέκα και...

«Αερομαχίες» στην ΚΟ της ΝΔ για τα Rafale – Καβγάς Γκιουλέκα και Δαβάκη

«Γαλάζιο» επεισόδιο στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ προκάλεσε η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή για τις συμβάσεις σχετικά με την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Έκλεισαν τα μικρόφωνα
Το επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Γκιουλέκα και του προέδρου της επιτροπής εξοπλιστικών Θανάση Δαβάκη ο οποίος «εξεγέρθηκε» κατά της ακολουθούμενης διαδικασίας και ζήτησε να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών της οποίας προεδρεύει, προκειμένου να συζητηθούν τα απόρρητα τεχνικά στοιχεία των συμβάσεων.

Οι καταγγελίες του Θανάση Δαβάκη για απαράδεκτη και πρωτοφανή διαδικασία προκάλεσαν την αντίδραση που Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος σε έντονο ύφος τον κάλεσε «να διαμαρτυρηθεί αν θέλει στην ΚΟ της ΝΔ».

Τα πράγματα μάλιστα έφτασαν στο σημείο ώστε ο κ. Γκιουλέκας να κλείσει τα μικρόφωνα και να διακόψει τη συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Άμυνας προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Συνεδρίαση των βουλευτών στο …Πεντάγωνο
Τελικώς και κατόπιν παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα αποφασίστηκε η κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση των απόρρητων τεχνικών στοιχείων των συμβάσεων να διεξαχθεί αύριο στο Πεντάγωνο, ώστε να μπορέσουν να παραστούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν.

Ο «διάλογος»
Αναλυτικά ο διάλογος μεταξύ των κ.κ. Γκιουλέκα και Δαβάκη:

Θανάσης Δαβάκης: Συζητείται ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα το οποίο ως πρόεδρος της επιτροπής λέω ότι δεν αναλύθηκε όπως έπρεπε στην επιτροπή. Πρέπει να συγκληθεί αύριο η επιτροπή Εξοπλιστικών να συζητηθούν τα απόρρητα και να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η διαδικασία να μπαίνει η μια επιτροπή στα χωράφια της άλλης. Δεν καλύφθηκαν τα τεχνικά ζητήματα του όπλου και πρέπει να συζητηθούν. Δεν είναι δυνατόν να ρωτάει ο κάθε συνάδελφος τον άλλο τι θα ειπωθεί. Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Κώστας Γκιουλέκας: Αυτή τη διαδικασία εισηγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Θανάσης Δαβάκης: Δηλαδή η επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας θα ενημερωθεί μερικώς και εμμέσως και αν ενημερωθεί; Εγώ θα έρθω αύριο για να ενημερωθώ.

Κώστας Γκιουλέκας: Τους περιορισμούς της πανδημίας τους ορίζουν οι γιατροί τι να κάνουμε τώρα;

Θανάσης Δαβάκης: Μα μου είπατε πριν ότι τους όρισε ο υπουργός. Να συγκληθεί ενδιαμέσως η επιτροπή για να ειπωθούν τα απόρρητα ζητήματα. Είναι κοινοβουλευτικά ανάρμοστο αυτό. Δεν έχει ξανασυμβεί!

Κώστας Γκιουλέκας: Σας παρακαλώ πολύ κύριε Δαβάκη σας εξήγησα. Τοποθετήθηκε ο υπουργός και οι εισηγητές των κομμάτων και έχουμε προχωρήσει.

Θανάσης Δαβάκης: Αντιλαμβάνεστε τι μου λέτε; Από πότε…

Κώστας Γκιουλέκας: Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ πολύ. Τι θα πει αν αντιλαμβάνομαι τι λέω; Η Κοινοβουλευτική Ομάδα όρισε συναδέλφους. Αν θέλετε διαμαρτυρηθείτε στην ΚΟ όχι στην επιτροπή. Δεν επέλεξα εγώ. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Θα διακόψουμε.

Πως ψηφίζουν τα κόμματα
Σε ότι αφορά τις συμβάσεις για τα Rafale εκτός από τη ΝΔ, θετικά τοποθετήθηκαν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Γιώργου Τσίπρα χαρακτήρισε προβληματική την σύμβαση, ενώ αρνητικό ήταν το ΚΚΕ.

πηγή:in.gr

Παρόμοια Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γλυφάδα του 19ου αιώνα: Όταν η Αττική Ριβιέρα ήταν τσιφλίκι και βοσκοτόπι

Λίγες «αποδράσεις» εντός του αστικού ιστού της Αττικής προσεγγίζουν σε ομορφιά έναν περίπατο στη Γλυφάδα.

Κωνσταντάτος – Ελληνικό: «Ξεκινούν τα έργα τον Σεπτέμβρη»

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος μιλά για την ιστορία του δήμου, τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους...

Δήμος Γλυφάδας: Σε τροχιά υλοποίησης η εμβληματική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Στην ελίτ πλευρά της Αττικής, απαιτούνται μεγάλα οράματα και στόχοι για το κοινό καλό που ξεπερνά τα στενά όρια του Δήμου....

Δίκη στο ΣτΕ για τις πορείες

Με τη διαδικασία της πρότυπης (πιλοτικής) δίκης διεξάγεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η δίκη για την προσφυγή 46 πολιτών της Θεσσαλονίκης...