Στυλιανίδης για επιστολική ψήφο: Έχω επιφύλαξη όσον αφορά την εφαρμογή της στη Θράκη

Advertisement

Τις επιφυλάξεις του για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στην εκλογική περιφέρεια της Θράκης από απόδημους Έλληνες, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

«Αναμφισβήτητα, είναι ένα καινοτόμο μέσο διεύρυνσης της εκλογικής βάσης. Διευκολύνει τους απόδημους Έλληνες. Είναι κάτι που επετεύχθη χάρη στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2019, που έχει και τέτοιου είδους πρόβλεψη. Εγώ θα μου επιτρέψετε όμως να έχω μια επιφύλαξη όσον αφορά την εφαρμογή της στη Θράκη. Διότι, όπως ξέρετε, είναι πάρα πολλοί αυτοί που ζουν εκτός, στην Τουρκία, στη Γερμανία κτλ. και δεν μπορούμε αυτό να μην το συνεκτιμήσουμε στην εφαρμογή του μέτρου» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο τρόπος εφαρμογής είναι συγκεκριμένος και ασφαλής. Εάν επιλέξουμε τη γερμανική μέθοδο με τον διπλό φάκελο διατηρείται και προστατεύεται το απόρρητο. Δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν. Το ζήτημα είναι πού ψηφίζουν. Ψηφίζοντας, ψηφίζουν στην εκλογική τους περιφέρεια ή ψηφίζουν στην επικράτεια; Αυτό είναι το ερώτημα το μεγάλο. Γιατί αν ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια, υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας και βεβαίως υπάρχει και μια βασική αρχή πώς μπορεί να αποφασίζει για τον νομό κάποιος που δε ζει στον νομό. Αυτή την αρχή την είχαμε υιοθετήσει στην εφαρμογή που κάναμε για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Δεν ξέρω ποια λογική θα πρυτανεύσει, απλά το επισημαίνω σαν παρατήρηση γιατί δεν είναι σωστό κάποιος που ζει 30 χρόνια στο εξωτερικό να αποφασίζει για τη μοίρα του νομού. Για τη μοίρα όμως της χώρας μπορεί να αποφασίσει, γιατί έχει ένα υγιές κριτήριο, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ή τα προβλήματα της ομογένειας που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η εκπαίδευση, όπως είναι οι διοικητικές διευκολύνσεις κλπ» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όλα αυτά, σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, είναι μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο και είναι στη διακριτική ευχέρεια του εθνικού νομοθέτη ποιον τρόπο θα επιλέξει για την εφαρμογή.

«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο θα λάβουν υπόψιν όλες τις διαστάσεις της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στις Ευρωεκλογές και στις Βουλευτικές, γιατί κάθε εκλογή έχει τη δική της φυσιογνωμία. Αυτή η παρατήρηση που κάνω αφορά αυτούς που ζουν στο εξωτερικό. Όταν λείπει ο άλλος πάρα πολλά χρόνια δηλαδή, έχουμε πάρα πολλούς μουσουλμάνους από τη Θράκη που ζουν στη Γερμανία και στην Τουρκία. Αυτοί με τι κριτήρια θα ψηφίσουν τις επιλογές που θέλουν να εκπροσωπούν το νομό Ροδόπης και το νομό Ξάνθης; Το βάζω το ζήτημα γιατί πρέπει να προβληματίσει. Οι Έλληνες λοιπόν του εξωτερικού σαφώς πρέπει να βοηθηθούν με την επιστολική ψήφο, αλλά πρέπει να προσέξουμε αν αυτή η ψήφος θα πηγαίνει στην εκλογική περιφέρεια ή στην επικράτεια, για να μην έχουμε άλλα ζητήματα» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement